Den danske pop- og jazzsangerinde Trinelise Væring bliver censureret af verdens største onlinemusikbutik iTunes. Det netop udsendte album 'Umanerlig' indeholder nummeret 'Lille stripper'. Hvis man klikker ind på albummet i iTunes er titlen forvandlet til Lille s*****r'.

Andre danske kunstnere som Thomas Helmig og Rasmus Nøhr har oplevet noget lignende.

- Det utroligt, at de er så bonerte. Det er ret ironisk, eftersom min sang handler om åndelig strip. Det har intet med nøgne kvinder at gøre, siger Trinelise Væring til bt.dk.

- Det handler om at ladet sløret falde og stå tilbage uden de overflødige lag. Unge mennesker går på tv i 'X Factor' og krænger det hele ud for 15 minutters verdensberømmelse. Jeg spørger mig selv, hvem der hjælper dem, når de står nøgne og hudløse tilbage, siger Trinelise Væring, og tilføjer:

- Jeg undrer mig over, at iTunes ikke har censureret min sang 'Missen' fra det samme album. Det havde jeg måske bedre kunnet forstå. Måske fordi titlen lyder sød og uskyldig for en amerikansk computer. Det samme med Sys Bjerres 'Pik', der heller ikke er censureret.

Det er står lidt uklart, hvordan censuren rent praktisk gennemføres hos Apple, der står bag iTunes..

Det er tidligere gået ud over Thomas Helmig og hans album 'Stupid Man', Rasmus Nøhrs sange 'Hash eller gas' og 'Ibens klit' og soundtracket til julekalenderen H*A*S*H.

- Der kan være tale om et decideret lovbrud, har Jakob Hüttel, juridisk konsulent hos Koda, som er tekstforfatternes og komponisternes rettighedsorganisation, tidligere sagt til dr.dk.

- Titlen på et nummer kan nemlig sagtens være et værk i sig selv, og så gælder kunstnernes ophavsret. Men skal iTunes beskyldes for at begå ulovligheder, kræver det, at pladeselskaberne ikke har særlige aftaler med iTunes, understreger Jakob Hüttel, der ikke ved om, det er tilfældet.

-  Man kan sagtens sige, at det er en form for censur, siger Kodas juridiske konsulent.

Heri er Ole Reitov, projektleder i Freemuse, den internationale organisation for musik og ytringsfrihed helt enig.

- Udover at det er censur, så overtræder det også kunstnerens ophavsret. De har ikke lov til at ændre i titlen, det må de ikke bare, siger Ole Reitov, som opfordrer  landets musikere og tekstforfattere til at reagere og gøre op med iTunes.

I Trinelise Værings tilfælde er der ikke tale om en særlig aftale med Apple. Selskabet A:Larm Music, der distribuerer det nye album for Væring, undersøger netop nu, hvorfor titlen er censureret. Umiddelbart er det bedste bud, at en computer - som befinder sig i Schweitz - reagerer automatisk på bestemte ord.

Bt.dk har via mail bedt Apple om en forklaring. Indtil videre uden held.