Champagne eller et glas anden tør mousserende vin er ikke kun forbeholdt nytår, men er en glimrende og festlig velkomstdrink til juleaften. Det er ikke for stærkt, og de tørre bobler skærper appetitten. Find ud af hvilken vin du skal drikke til julemåltidet.

Boblevin er bedst kold ved seks til otte grader. Skulle der ikke være plads til flasken i køleskabet på grund af julemaden, så sæt den ud i aftenkulden på altanen eller på terrassen en halv times tid, inden vinen skal nydes.

Serveres der en forret, vil en tør, fyldig hvidvin være en rigtig god mulighed. Og skulle der være nogen i selskabet, der ikke drikker rødvin, vil samme fyldige hvidvin være et godt alternativ til hele julemåltidet.

 

BTs vinekspert

Tim Vollerslev

Drikkevare-rådgiver og chief-sommelier, vicepræsident og medstifter af Dansk Sommelier Forening.

Jury-medlem i 20 år ved alle europa- samt verdensmesterskaber for sommeliers/vintjenere.

Men de fleste foretrækker rødvin til kalkun, gås, and og flæskesteg. Og den skal gerne være frugtig, saftig og kraftig for at kunne matche rødkålen, de sukkerglacerede kartofler, den fede sovs, gele og hvad der ellers indgår i den danske julemiddag.

Det er også en god ide, at rødvinen serveres lidt kølig, da temperaturen i stuen nemt kan snige sig op over 25 grader. Giv eventuelt vinen en tur på karaffel inden servering. Det gør de – ofte – unge vine mere behagelige at drikke.

Se i ugens anbefalinger og køb gerne to forskellige rødvine og se, hvilken af dem, du - og selskabet i øvrigt - foretrækker som ledsager til den vanskelige julemad. Det er en sjov lille øvelse, som kan udvikle sig til en god diskussion.

Husk også at sætte kander med isvand på julebordet – og gerne vand uden citrus, som kan ødelægge smagen i vinen. Varmen og julestress kræver vand i rigelige mængder. Ellers er der dømt hovedpine dagen derpå.

Faktisk er det en rigtig god ide at drikke et stort glas vand før middagen. Så er væskebalancen i orden, og du kan roligt nyde de gode vine.

Hverken sød ris a la mande eller julegodter passer sammen med rødvinen fra middagen. Det gør derimod et godt glas sød og kold dessertvin – f.eks. portvin eller kirsebærvin. En mulighed er den danske kirsebærvin fra Frederiksdal på Lolland, som får fem stjerner og guldmedalje i denne uges test.

Skulle der være en rest tilbage af den rødvin, som er blevet serveret til julemiddagen, kan den sagtens holde sig i køleskabet nogle dage. Under alle omstændigheder kan rødvins-resterne jo altid bruges til gløgg i dagene op mod nytåret.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.