Merlot-druen, som er denne uges tema, er Bordeaux-områdets mest plantede drue. Den anvendes som blandingsdrue i mange af verdens mest kostbare slotsvine fra Medoc-halvøen og er hoveddruen i f.eks. vinene fra St.-Emilion.

Indtil for få år siden viste merlot fortrinsvis sin styrke som netop blandingsdrue – ofte for at bløde op på kongedruen, når det gælder rødvine, cabernet sauvignon, som alene godt kan være lidt kantet. 

BTs vinekspert

Tim Vollerslev

Drikkevare-rådgiver og chief-sommelier, vicepræsident og medstifter af Dansk Sommelier Forening.

Jury-medlem i 20 år ved alle europa- samt verdensmesterskaber for sommeliers/vintjenere.

Men i de senere år har merlot også fået lov til at stå alene. Det gælder specielt i den oversøiske vinverden – Californien, Sydafrika, Australien og Sydamerika - hvor druen får langt mere sol og varme end f.eks. i Bordeaux.

Karakteren af vinen er dermed også væsentligt anderledes. De flere solskinstimer gør, at merlot ofte udvikler mindre tannin (garvesyre), men får mere farve og bliver mere fyldig, blød og saftig.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her