»Der var en udbredt frygt for ham. Man havde ikke lyst til at træde forkert.« 

Sådan siger en tidligere sergent i Den Kongelige Livgarde onsdag i Københavns Byret, hvor han beskriver sine oplevelser med sin tidligere chef.

Den tidligere chef er den 42-årige seniorsergent, der er tiltalt for adskillige forhold om grove krænkelser, vulgært sprogbrug og blufærdighedskrænkelser begået mod flere underordnede i Livgarden. Han nægter sig skyldig i samtlige 10 forhold.

Vidnet arbejdede direkte under den tiltalte seniorsergent, og han beskriver en kultur, der var præget af frygt og ubehag, hvor man ikke kunne sige fra.

»Man blev irettesat og fik skæld ud. Jeg kunne fornemme på de andre sergenter, at man skulle tilpasse sig på vagtholdet.« 

Fra vidneskranken forklarer den unge mand, at han kom til det nye vagthold i februar 2020, hvilket var en helt anden oplevelse, end den afdeling af militæret, hvor han tidligere var. 

Hans overordnede ville ikke hilse på ham de første 14 dage, og jargonen var en helt anden.

Han blev tilføjet til to forskellige Facebook-grupper. En til arbejdsrelaterede ting og en anden til private samtaler. 

Og her blev der ifølge den unge mand sendt flere »upassende« ting.

»Der blev i hvert fald sendt nogle ting, som jeg ikke selv ville sende. Det gjorde tiltalte. Billeder og videoer af pornografisk karakter,« uddyber sergenten. 

Selv har seniorsergenten forklaret, at indholdet i Facebook-tråden blot var en del af »den friske tone,« ligesom det var »humoren« blandt de fleste.

»På lige fod med alle andre har jeg lagt forskellige memes, historier og alt muligt andet ud. Det har jeg bidraget til,« har den 42-årige seniorsergent tidligere fortalt i retten. 

Men ifølge den unge mand reagerede gruppemedlemmerne ikke på de ting, som tiltalte sendte inde i gruppen. 

Der var heller ikke nogen, der sagde direkte fra. Og det, forklarer den unge mand, er, fordi »det var svært at sige fra overfor en overordnet«.

Da seniorsergenten blev hjemsendt og fjernet fra grupperne, fik vagtholdene en ny leder. 

Og med det forsvandt den jargon og alt det »upassende« indhold i gruppesamtalerne, forklarer den unge mand.

Sergenten er ikke den eneste, der har udtrykt frygt for seniorsergenten i retten. 

Det samme har flere andre vidner. Heriblandt en kvinde, der ifølge sagens anklageskrift skal være blevet udsat for flere blufærdighedskrænkelser fra seniorsergenten.

Sagen forventes afsluttet 14. februar, hvor der falder dom. 

Lyt til kriminalredaktionens podcast 'På Fersk Gerning' her, eller hvor du plejer at høre podcast.