KØB PLUS!

'Fuck hvor er du latterlig': Forældre raser over bandeord i 'Pendlerkids' på DR

Mens DR Ramasjangs serie 'Pendlerkids' trækker børneseere til sig som en magnet, frastøder hobevis af bandeord forældre, som klager til kanalen.

Fuck, hvor er du latterlig! Gider du lukke røven? Svin! Skid!

Sproget i DRs børneserie 'Pendlerkids, som er blevet vist på Ramasjang, er ikke altid for sarte ører. I hvert fald ikke, hvis de sidder på forældrenes hoveder. I de seneste uger har tusindvis af voksne på sociale medier udtrykt deres harme og skuffelse over, at børnenes replikker i udsendelsen er alt for grimme og slet ikke hører hjemme på en børnekanal.

Klagerne løber ned over ­kanalens egen side på Facebook, hvor mere end 9.000 alene i én debattråd har tilkendegivet, at de er enige i kritikken. Og mange forældre er ikke længere trygge ved at lade børnene se kanalen, der har børn helt ned til tre år i målgruppen.

- Selv om min søn Noah på tre år kun ser fjernsyn fra fire til fem, kommer der reklamer for 'Pendlerkids', hvor der bliver brugt et grimt sprog. Så kan jeg ikke bare lade ham sidde og se Ramasjang, mens jeg laver mad i køkkenet. Jeg synes ellers, de viser mange gode ting, forklarer Sidse Genet Andersen om årsagen til hendes deltagelse i debatten.

- Og så synes jeg ikke, at det hjælper, at en offentlig kanal, som vi betaler licens til, er med til at promovere sådan et sprog, uddyber hun.

Afstemning

Viser børn som de er
Kirstine Vinderskov, Ramasjangs kanalchef, forstår ikke forargelsen og er selv glad for serien, der handler om seks skilsmissebørns venskaber, intriger og skænderier om at skrive og spille musik sammen, når de i en særlig børnekupé rejser med tog frem og tilbage mellem deres forældre i Øst- og Vestdanmark.

- Vi er ikke interesserede i at vise børn, som de bør være, men som de er. Det er en meget moderne serie, som handler om det børneliv, der leves ureguleret af forældrene. En serie med masser af morale og pointer om venskaber og om, at man skal opføre sig ordentligt, respektere andre og tro på sig selv. De ting synes vi er rigtig vigtige at kommunikere for børnene, siger kanalchefen, der mener, at børnene bruger sproget i alle dets nuancer og til at understrege pointer og have konflikter.

Forkert at sige bitch
Seriens hovedforfatter, Nikolaj Peyk, finder kritikken uretfærdig. For når ordet 'bitch' eksempelvis optræder i et afsnit, er moralen netop, at man ikke skal sige sådan noget til hinanden, forklarer han.

- Hvis noget er sagt for at være nedsættende eller for at ydmyge og diskriminere, synes jeg, at det er galt. Det synes denne her serie også. Men børn siger 'fuck', som ældre generationer siger 'sgu' og 'fanden'. Og den eneste måde, man kan komme til at afsende nogle moralske pointer, er ved ikke at larme dem op i fjæset, at dette her er lavet af voksne, siger Nikolaj Peyk.

Bamse skabte også opstand
Lotte Nyboe, forsker i børn og unges medieforbrug ved Syddansk Universitet, mener, at der er grænser for, hvad man bør sende i medierne, fordi det kan legitimere at tale grimt. Helt bekymret er hun dog ikke, for da nutidens forældre selv var børn, var deres forældre bekymrede for, at Kyllings sprogfejl som 'tihvertifald' fra Bamses Billedbog ødelagde børns sprogudvikling. Men det gik jo slet ikke så galt.

- Til gengæld synes jeg, at forældrene i højere grad bør tage ansvar for, om helt små børn overhovedet skal være med til at se dette her, for det er ikke en småbørnsudsendelse. Og DR kunne også gøre mere opmærksom på, at denne her serie retter sig mod tweens, siger hun.

Nye kanaler til store og små
Kirstine Vinderskov mener, at det problem løser sig selv, når DR til næste år får en børnekanal mere.

- Der kommer en kanal til de tre- til seksårige, som vil være fuldstændig tryg på den måde, at man ikke vil møde ting, der ikke egner sig til aldersgruppen. Omvendt kommer der en kanal til de syv- til 12-årige. Fremover vil en serie som 'Pendlerkids' ligge der, siger hun.

Men det løser ikke problemet, mener Sidse Genet Andersen.

- Jeg kan sige med hundrede procents sikkerhed, at jeg ikke har lyst til, at min søn skal bruge ord som bitch og sådan noget, når han er syv år. En del af at være et dannet og kultiveret menneske er, at man taler pænt til sine medmennesker. Jeg synes faktisk, at vi har ret til en debat om, hvorvidt det her kan være rigtigt, og om vi ikke kan stræbe efter noget bedre, siger hun.

På de dage, serien er blevet vist, har i gennemsnit 61.000 børn mellem tre og ti år kigget med.

HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN NEDENFOR ELLER PÅ BT'S FACEBOOK-SIDE HER.

Din kommentar

Kommentarer

Svar på bandeords kritik

Skrevet af Anonym, Torsdag den 7. november 2013, 23:58

Jeg synes det er latterligt du gør så meget ud af den sætning. Det er unge mennesker,og hvis du læser om kanalen vil du også vide at Ultra er for de større børn og Ramasjang for de mindre. Altså de lærer det jo alligevel før eller siden så hva fuck er problemet? Du går jo heller ikke hen til en rapper og siger " Hey fede tekster, men måske du kunne droppe ord som fisse for det er jeg for sart til at høre på". Så jeg kan faktisk kun se én løsning.. Stop med at se programmet problem løst.

Kætter-kusine-kanalen!

Skrevet af J.Hansen, Lørdag den 24. november 2012, 21:38

DR for dummies. Luk tvangskanalen. Socialisterne kan selv betale for deres imbecile propaganda!

Børn og Bandeord.

Skrevet af Allan Gorm Larsen , Lørdag den 24. november 2012, 10:51

Der bliver spurgt om det er i orden at børn siger f.eks. fuck dig din luder på TV. Jeg mener absolut nej!. Jeg synes at det lyder ganske forfærdeligt når børn og unge sidder og bander og svovler f.eks. i en bus, og deres "fuck-sprog" er fuldstendig u, forståeligt for os andre, det hører sig ganske simpelt ingen steder hjemme.

Sproget

Skrevet af Anonym, Fredag den 8. november 2013, 00:00

Sådan er sproget sgu i dag blandt de unge mennsker, Kan du ikke tåle sådanne ord, ja så skal du nok ikke opholde dig blandt unge mennesker men sidde sammen med alle de gamle og diskutere om hvad der er rigtigt og forkert. Du kan ikke stoppe det alligevel. Duh !: D

Sproget

Skrevet af Anonym, Fredag den 8. november 2013, 00:00

Sådan er sproget sgu i dag blandt de unge mennsker, Kan du ikke tåle sådanne ord, ja så skal du nok ikke opholde dig blandt unge mennesker men sidde sammen med alle de gamle og diskutere om hvad der er rigtigt og forkert. Du kan ikke stoppe det alligevel. Duh !: D

Sproget

Skrevet af Anonym, Fredag den 8. november 2013, 00:00

Sådan er sproget sgu i dag blandt de unge mennsker, Kan du ikke tåle sådanne ord, ja så skal du nok ikke opholde dig blandt unge mennesker men sidde sammen med alle de gamle og diskutere om hvad der er rigtigt og forkert. Du kan ikke stoppe det alligevel. Duh !: D

Islam over den danske grundlov.

Skrevet af Muhammed, Lørdag den 24. november 2012, 17:22

Ha ha ha hæ hæ ho ho ho hi hi hi ha ha ha ha ha ha hi hi hi ha ha ho ho he he he hi hi ho ha ha ha muhahaha

Venstre

Skrevet af Michael PedersenHolbæk, Lørdag den 24. november 2012, 09:46

BT skriver Venstre at de har tradition for at skifte formand i god ro og orden, og bruger bl.a. Foghs valg som eksempel. Der husker de forkert, der var stort drama mellem Btixtofte og Fogh, og Ellemann prøvede desperat at dæmpe gemytterne.

Venstre

Skrevet af Michael PedersenHolbæk, Lørdag den 24. november 2012, 09:46

BT skriver Venstre at de har tradition for at skifte formand i god ro og orden, og bruger bl.a. Foghs valg som eksempel. Der husker de forkert, der var stort drama mellem Btixtofte og Fogh, og Ellemann prøvede desperat at dæmpe gemytterne.

Forfærdelig leflen for laveste fællesnævner

Skrevet af B.S. Mogensen, Fredag den 23. november 2012, 17:39

Det kan godt være, at nogen børn taler sådan, men det er de børn, som ingen gider at være sammen med! De bliver langsomt isoleret. Og sådan bliver det også i voksenlivet. Dem, der ved hvordan man opfører sig og taler pænt, vil også være dem, der får succes, og som andre gerne vil være sammen med.
Det er en fælles opgave at slå ned på sådant et sprogbrug. Alle voksne burde stoppe disse forfærdelige gloser i det øjeblik, man hører det. Ikke mindst DR burde stoppe denne leflen for laveste fællesnævner...

afspejler

Skrevet af Den sure, Fredag den 23. november 2012, 16:26

Så afspejler den sku noget der bør rettes op på...

Tja

Skrevet af Michael pedersen, Fredag den 23. november 2012, 17:54

Sandt nok, men husk det er ikke spejlet der er noget galt med, hvis det er grimt, det der er i det.

Ranch

Skrevet af Mette Ranch Olsen, Fredag den 23. november 2012, 16:22

Mine børn ser det næsten hver aften, og de elsker det. Jeg vil dog indrømme, at jeg som forældre heller ikke syntes det er det smukkeste sprog der bliver brugt. Men, når det er sagt, så er det ikke noget problem for mine børns sprog brug. Jeg sidder ofte og ser det sammen med dem, og kan se sprogvalget er meget normalt for dem at høre. De bruger det ikke nødvendigvis selv, men det er der andre omkring dem. Jeg tror at vi forældre også er nød til at indse, at tiden forandre sig, og at vi også har et ansvar for at vores
børn taler pænt. Men at der også er kommet nye ord til. Det er bandeord anno 2012

Til grin

Skrevet af Mathias , Fredag den 23. november 2012, 15:28

Hold kæft i er til grin, i kan sku' da bare slukke for fjernsynet for fa'en..

Tv bør gå foran med et ordentligt sprog

Skrevet af ToveB, Fredag den 23. november 2012, 15:22

Ja det er et forfærdentligt sprog de taler i det hele taget i Tv.
De burde fyres de ledere der siger god for sådan et sprog og banden. det er formentligt ikke det sprog der tales i hjemmene.
Og hvis det finder sted er det fordi forældrene ikke tager deres opgave som forældre alvorligt og lære ungerne at tale ordentligt og opføre sig så de kan omgås andre på en god måde. Og de kan lære at geberde sig ordentligt inden de bliver voksne og skal ud og have et arbejde.

Bundby er ved at gå på røven

Skrevet af Muhammed, Fredag den 23. november 2012, 14:48

Bundby er ved at gå på røven.

Ha ha ha hæ hæ ho ho ho hi hi hi ha ha ha ha ha ha hi hi hi ha ha ho ho he he he hi hi ho ha ha ha muhahaha

hil breivikar lokisbane

Skrevet af hardeHenrik, Fredag den 23. november 2012, 17:39

Og muhammed er en sandnigger hæ hæ

Bundby er ved at gå på røven

Skrevet af ToveB, Fredag den 23. november 2012, 15:27

Er det virklig rigtig at i er analfabeter alle. synd for dig Muhammed at du er så indskrænket.og ikke kan stave ,så du kan skrive et ordentligt kommentar.

"Så sluk tv'et"

Skrevet af Daniel, Fredag den 23. november 2012, 14:47

Ja.. det kan slukkes.. men det er stadig os (licensbetalere) der betaler for det her møg! Det der skulle være Danmarks gode tv-tilbud til børn er blevet noget l**t!

Så lad dog være med at trække kortet "sluk fjernsynet" eller "stop nu klynkeriet"! I ejer ikke manerer!

JEG ER LATTERLIG!

Skrevet af Nikolaj Peyk, Fredag den 23. november 2012, 14:40

Ok, jeg indrømmer det... Sandheden er at jeg er helt ubrugelig til at skrive fiktion til børn. I suck big time!

Stop nu klynkeriet ...

Skrevet af Bilop, Fredag den 23. november 2012, 14:31

... hvis man gider at sætte sig og se serien med sine børn - istedet for at bruge TV'et som et instrument til at få "fred". Så ville man netop opleve at de sproget afspejler et barn i 00'erne, og ikke et barn i 80-90'erne - hvor jeg selv var barn!

Desuden så er der en morale med hvert afsnit, og der kunne man jo tage en snak med sine børn om det! Og evt. også om sprogbruget...

Ellers sluk TV'et

Ømtålelige forældre

Skrevet af Peter Bertram, Fredag den 23. november 2012, 14:12

Hvor er det dog trættende at forældre begynder at brokke sig over det her. Helt ærlig. Det er forældrenes ansvar, at jeres børn opfører sig ordentligt. Kan sætte ting i rette sammenhænge og respekterer andre mennesker. Så tag dog det her program som en slags børneopdragelse og drop dog det der moralske pladder. Det er der også så syndt, at I ikke bare kan sætte jeres barn foran fjerneren imens I kan ordne andre ting. Det kan jeg godt se. Men sådan er det at få børn. Børn kræver at man bruger tid med dem og forklarer det hvordan verden hænger sammen. Jeg har selv 3 børn, som jeg prøver at opdrage efter bedste evne. Men jeg vil da aldrig begynde at brokke mig over sådan et program. Tag jer dog sammen forældre, og brug tid med jeres børn istedet. Det er derfor I har fået dem.

hil breivikar lokisbane

Skrevet af hardeHenrik, Fredag den 23. november 2012, 17:42

Har din mor tabt dig på gulvet ?

Islam over den danske grundlov.

Skrevet af Muhammed, Lørdag den 24. november 2012, 17:25

Ha ha ha hæ hæ ho ho ho hi hi hi ha ha ha ha ha ha hi hi hi ha ha ho ho he he he hi hi ho ha ha ha muhahaha

Islam over den danske grundlov.

Skrevet af Muhammed, Fredag den 23. november 2012, 13:45

Hvis børn ikke snart snakker ordentlig, kommer de i helvede, og ikke op til Allah og alle jomfruerne.
ALLAH FOREVER.

hil breivikar lokisbane

Skrevet af hardeHenrik, Fredag den 23. november 2012, 17:43

Du skal nok snart komme op til din taber gud. Det skal jeg personligt sørge for

Islam over den danske grundlov.

Skrevet af Muhammed, Lørdag den 24. november 2012, 17:20

Ha ha ha hæ hæ ho ho ho hi hi hi ha ha ha ha ha ha hi hi hi ha ha ho ho he he he hi hi ho ha ha ha muhahaha

Upædagogisk.

Skrevet af Kc, Fredag den 23. november 2012, 13:10

Det hører selvfølgelig ingen steder hjemme at DR bruger den slags
ord. Når det sker, tror ungerne at det er helt legalt at tage ordet i egen mund. Så skam jer og så op med det!

Det er ikke i orden!

Skrevet af Sigge, Fredag den 23. november 2012, 12:58

Det er muligt, at det er sådan børn, taler idag (nogle af dem), men derfor behøver man ikke opfordre/inspirere de unge til at bruge den slags ord eller fraser.

Vi synes bestemt ikke, at det er i orden!
Vi ved, at det er uundgåeligt, når vores børn kommer i de større klasser, at de hører de her ord/udtryk, men derfor vil vi da bestemt stadig fortælle dem, at sådan taler man ikke til andre.
Det er ok at lave fis og at bruge slangord, men der er jo ikke nogen i serien, der fortæller, hvornår det er ok (hvis det er det) at bruge disse ord.
V synes, det er forkert!

Ikke iorden.

Skrevet af Sigge, Fredag den 23. november 2012, 12:55

Det er muligt, at der sådan børn, taler idag (nogle af dem), men derfor behøver man ikke opfordre/inspirere de unge til at bruge den slags ord eller fraser.
Vi synes bestemt ikke, at det er iorden.
Vi ved, at det er uundgåeligt, når vores børn kommer i de større klasser, at de hører de her ord/udtryk, men derfor vil vi da bestemt stadig fortælle dem, at sådan taler man ikke til andre.
Det er ok at lave fis og at bruge slangord, men der er jo ikke nogen i serien, der fortæller, hvornår det er ok (hvis det er det) at bruge disse ord.
V synes, det er forkert!