Ligesom teenage-tilskuerne i filmens ’Jurassic World’ kan nutidens biografgæster være svære at imponere. Men det skal nok lykkes med denne forrygende fortsættelse af Steven Spielbergs klassiske monsterfilm fra 1993.

Efter det ragnarok, der afsluttede den første ’Jurassic Park’-film for 22 år siden, er der igen kommet orden i den forhistoriske dinosaurus-park på tropeøen Isla Nublas, ikke så langt fra Costa Rica.

Hver dag flokkes 22.000 gæster i ’Jurassic World’, hvor de på nært hold kan opleve havets konge, mosasauren æde en gigantisk hvid haj i én mundfuld, nyde de tårnhøje brachosaurus gumle på forlængst uddøde tropetræer og med åben mund se en T-Rex flå sit bytte i tusind stykker med sine drabelige kæmpekæber.

Læs også:

Så går det løs

Men ligesom virkelighedens bølge af blockbusterfilm, hvor verden nærmest hver gang går under i et væld af ufattelige specialeffekter, er tilskuerne begyndt at tage det fantastiske dino-sceneri for givet. Og for at give indtjeningen et hårdt tiltrængt nøk opad, opfinder parkledelsen simpelthen sin helt egen dinosaurus-mutant ’Indominus Rex’, der ikke alene er større, hurtigere og langt mere aggressiv, men også adskillige gange klogere end sin lamme ’fætter’ T-Rex.

Læs også:

Den slags menneskelig thovmod er selvfølgelig en rigtig skidt idé. Bæstet bryder ud, sikkerhedssystemet bryder sammen, og snart er det op til videnskabskvinden Claire (Bryce Dallas Howard) og den jernhårde eks-soldat Owen (Chris Pratt) at redde dagen, de 20.000 strandede gæster og ikke mindst Claires to nevøer Gray og Zack, der nu alle er i overhængende fare for at blive forvandlet til dinoføde.

I 1993 fik Spielberg os alle til at tabe underkæben af ren og skær benovelse over det fantastiske fortidsdyr, der tilsyneladende blev vakt til live på lærredet foran os. Og i ’Jurassic World’ gør den unge instruktør Colin Trevorrow sin læremester kunsten efter.

For første gang i årevis blev undertegnede således både imponeret og skræmt (på den gode måde) over filmens intet mindre end fantastiske scenerier. Men ligesom Steven Spielberg, der selv har valgt den nye instruktør, lader Colin Trevorrow sig ikke nøjes med imponerende specialeffekter.

Læs også:

Således er historien trods oplagte ligheder med etteren dynamisk, detaljeret og velskrevet. Fortællemæssigt tager Trevorrow sig god tid for at lægge op til filmens afgørende chokscener. Og så er kemien imellem samtlige medvirkende noget nær perfekt.

Blockbuster-guf

På god gammel Katharine Hepburn og Cary Grant-maner kan kliniske Claire og superseje Owen, der har forvandlet de dødsensfarlige velociraptor-dinosaurer til en slags husdyr, først ikke døje hinanden. Men som faren breder sig, udviskes ligegyldige forskelle. Og helte, skurke og uventede redningsmænd/kvinder springer ud på de mest uventede tidspunkter.

’Jurassic World’ er blockbuster-guf af allerhøjeste klasse. Den har premiere i dag.

Se også: Jurassic World-skuespiller: Jeg var stor fan af den første film