Nethandel i Europa skal være lettere. EU-Parlamentet vil forbyde butikker at nægte salg til andre EU-lande.

Bruxelles. Europæiske netbutikker skal pålægges at sælge deres varer til alle interesserede på tværs af EU til de samme priser.

Sådan lyder kravet fra det udvalg i EU-Parlamentet, der beskæftiger sig med det indre marked og forbrugerbeskyttelse (IMCO).

Tirsdag har udvalget vedtaget sine input til et udspil fra EU-Kommissionen, som sigter mod at fjerne diskrimination af handlende på nettet.

EU-parlamentarikerne mener imidlertid ikke, at kommissionen går langt nok i sine krav til netbutikkerne.

Et stort flertal i udvalget ønsker således at udvide reglerne til ikke blot at omhandle fysiske varer og services.

Også e-bøger, musiktjenester og online-computerspil skal sælges til samme priser og på lige vilkår, lyder kravet fra parlamentarikerne.

De opfordrer desuden EU-Kommissionen til inden for tre år at overveje, om ikke også reglerne bør gælde videotjenester, såsom Netflix og HBO.

- Vi vil af med enhver form for diskrimination af forbrugere, siger parlamentarikeren Róża Thun, der er IMCO's ordfører i sagen.

I dag finder der masser af geografisk diskrimination sted i hele EU.

Nethandlen vokser med 22 procent om året, men kun 37 procent af websiderne tillader kunder fra andre EU-lande at klikke sig helt frem til køb-knappen, viser en EU-undersøgelse.

Hvis det alligevel lykkes at komme hele vejen igennem på websitet, risikerer man at få et dårligere tilbud, fordi man sidder i et andet EU-land og handler.

Man kan også som en kunde, der sidder i Danmark, blive ledt over på et dansk website med højere priser, hvis man vil købe en vare i en netbutik i et andet EU-land.

Alt det skal være slut nu, mener EU-institutionerne, der skal forhandle en endelig aftale på plads med de 28 medlemslande.

I Dansk Erhverv mener man, at Danmark i den forbindelse bør kæmpe for at forkaste forslaget, hvis det ikke ændres radikalt.

- Vi bakker op om formålet, som jo er at gøre nethandel nemmere. Desværre gør forslaget intet for at gøre det lettere for virksomhederne at sælge online over grænserne, siger markedschef Lone Rasmussen.

Tidligere har også Foreningen for Dansk Internethandel og HK udtrykt stor skepsis over for forslaget.

- Vi mener, det er en for forsimplet tilgang at mene, at priser og vilkår skal være ens, bare fordi handlen foregår på nettet, har Per Tønnesen, formand i HK Handel, sagt.

- Lønninger, moms og omkostningsniveau er forskellige i EU. Vi frygter, at forslaget vil skabe unfair konkurrence til skade for danske arbejdspladser.

/ritzau/