Kommunerne i yderområderne klarer sig bedre. De seneste to år har de brugt flere penge end resten af landet, og ledigheden er lavere.

Landets fattigste kommuner i yderområderne har ikke alene brugt flere penge end resten af landet i de seneste to år, men kan ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten nu også fremvise en lavere ledighed og større stigninger i skattegrundlaget end de fleste andre kommuner.

Det sker i lyset af, at politikerne i flere måneder har diskuteret Udkantsdanmarks problemer, og efter at regeringen netop har sendt en ændret planlov i høring, som skal give yderområderne bedre muligheder for at klare sig.

De seneste arbejdsløshedstal fra Danmarks Statistik viser, at den registrerede ledighed i august lå på et gennemsnit på 3,6 procent for hele landet, mens 28 yderkommuner kan fremvise en gennemsnitlig ledighed på 3,1 procent.

En kommune som Lemvig har således en ledighed på 2,2 procent mod 3,4 procent for et år siden, skriver Jyllands-Posten.

Samtidig viser en ny analyse fra den borgerlig-liberale tænketank Cepos, at udkantskommunerne i de seneste to år i gennemsnit har øget deres driftsudgifter med omkring 8 procent i faste priser, mens kommunerne i hovedstadsområdet kun har øget deres udgifter med et par procent.

/ritzau/