Pædagoger har forhøjet risiko for at udvikle lymfekræft, viser ny forskning. De mange snotnæser svækker immunforsvaret, lyder en mulig forklaring

Pædagoger, der arbejder i daginstitution, har 20 procent øget risiko for at udvikle den særlige type af lymfekræft, non-Hodgkin's lymfom, som tidligere landsholdsspiller Brian Laudrup for nylig blev diagnosticeret med.

Det viser en ny og omfattende kortlægning fra Kræftens Bekæmpelse af sammenhængen mellem erhverv og risikoen for at få kræft, skriver pædagogernes fagforening på bupl.dk

- Det er en kræftform, der hyppigere rammer, når immunforsvaret er svækket, som det muligvis kan være tilfældet for ansatte i børneinstitutioner - for eksempel på grund af de evigt forekommende snotnæser, siger arbejdsmiljøforsker Johnni Hansen, der har lavet undersøgelsen.

Hvorvidt nedsat immunforsvar hos pædagoger er årsag til den øgede forekomst af lymfekræft, er ikke dokumenteret, men Johnni Hansen mener, sammenhængen er værd at undersøge nærmere.

Antallet af nye tilfælde af non-Hodgkin's lymfom pr. år har været stigende de seneste cirka 60 år, mens dødeligheden er faldende. Fra 2004 til 2008 har 417 kvinder og 506 mænd i gennemsnit fået konstateret sygdommen hvert år.

Den gode nyhed til pædagogerne er, at mandlige pædagoger i daginstitutioner har en betydelig lavere risiko for at få for eksempel testikelkræft end andre, og deres kvindelige kolleger kan glæde sig over, at de sjældnere end andre rammes af livmoderhalskræft og hudkræft.

- Hvis man sammenligner pædagoger med for eksempel ansatte i jern- og metalindsutrien, så er risikoen for kræft lille blandt pædagoger, siger arbejdsmiljøforsker Johnni Hansen.

/ritzau/