Den 17-årige gymnasieelev Mohamad Al Jawerheri stod få dage før jul pludselig uden arbejde. Da han var mødt op i Bilka ved Næstved som han plejede, blev han kaldt ind på chefens kontor og angiveligt præsenteret for en opsigelse, fordi han havde deltaget i en internetdebat om islam. Tirsdag konfronterede han selv Bilka i Radio24syv.

Radioprogrammet 'Reporterne' på Radio24syv havde hyret den unge gymnasieelev til at være medvært på programmet, hvor han selv fik lov til at konfrontere pressechefen for Bilkas ejer Dansk Supermarked, Mads Hvidtved Gran.

»Burde et stort fima som Bilka ikke kunne overholde simple procedurer ved en opsigelse?« spurgte Mohamad Al Jawerheri blandt andet.

»Jo, det er også derfor, det er klart, vi skal finde ud af, om vi har overholdt dem i denne sag. Har vi begået en fejl, så er det klart, vi har behov for at rette op på den fejl,« lød det fra Mads Hvidtved Gran i programmet.

Presset til at skrive under

Tidligere på morgenen havde Radio24syv bragt historien om Mohamad Al Jawerheri, der ifølge egen forklaring var blevet presset af sin butikschef til at skrive under på en opsigelse, da det 'ellers ville få konsekvenser for hans kommende arbejdsliv'.

Hele sagen har sit udgangspunkt i en internetdebat på Facebook-siden 'Ja til frihed - Nej til Islam', som Mohamad Al Jawerheri, der er født og opvokset i Danmark, deltog i kort før jul.

Efter at have set, hvordan gruppens medlemmer blandt andet delte julesange med tekster om at 'brænde perkere', kunne han ikke lade være med at give sin mening til kende og skrive, at han er glad for at bo i Danmark og støtter op om de danske værdier.

Det var der dog flere i gruppen, der angiveligt opfattede som en provokation. 'Terrorist-tilhænger', blev han kaldt. 'Idiot'.

»Jeg græmmes over, at vi har sådanne væsener (muslimer) som dig i samfundet,« skrev en.

Flere af medlemmerne i gruppen besluttede til sidst at kontakte Mohamad Al Jawerheris arbejdsplads, Bilka i Næstved.

»Jeg giver dig tilladelse til at udtale dig om det«

Det førte ifølge Mohamad Al Jawerheri til, at han den følgende arbejdsdag blev kaldt op på sin chefs kontor og præsenteret for en opsigelse.

Det fik ham derfor i radioprogrammet 'Reporterne' til at spørge pressechefen for Dansk Supermarked, om det virkelig kan passe, at man skal præsenteres for en opsigelse, som man bliver tvunget til at underskrive, fordi man har deltaget i en debat, hvor man ifølge gymnasieleven selv ikke har skrevet krænkende ord og har været loyal over for sin arbejdsplads.

»Jeg har ikke klarhed over, hvad der er sket. Vi har brug for at få det fulde og komplette billede, det er derfor, vi gerne vil have den version af sagen og varehusets. Vi udtaler os heller ikke i konkrete personalesager,« svarede Mads Hvidtved Gran.

»Men det er mig, der er personalesagen, og jeg giver dig fuld tilladelse til at udtale dig om det,« lød det fra Mohamad Al Jawerheri.

»Jo, men der er også nogle virksomhedsetiske aspekter i det, og vi udtaler os ikke om individuelle ansættelsesforhold og i særlig grad ikke i sager, som vi pt. undersøger og ikke har fuldt afdækket. Jeg kan godt forstå, du gerne vil have begge sider frem, det samme vil vi, og det er derfor, vi har taget kontakt til dig,« sagde pressechefen.

Vil sætte fokus på fremstillingen af muslimer

Selv håber 17-årige Mohamad Al Jawerheri nu, at han ved at stå frem med sin historie og sine oplevelser, kan være med til at sætte fokus på fremstillingen af muslimer.

Det fortalte han til BT tirsdag.

»Jeg håber at få sat fokus på, at alle muslimer ikke er, som de ofte fremstilles i medierne. Medierne skal omtale det seneste, der er sket, men af den grund tror mange folk, at muslimer er som dem, de lige har hørt om,« sagde han og tilføjede:

»Så nogle folk danner sig nogle virkelig stærke meninger på den baggrund og samler sig med andre, der har de samme holdninger. Og så tror de, det er rigtigt. Derfor er det vigtigt, at der kommer et modspil.«