Læger træffer beslutninger om liv eller død uden at spørge eller informere hverken patient eller pårørende – i nogle tilfælde direkte i strid med patientens ønske. Det viser dokumenter fra Herlev Hospital, som TV2 Nyhederne er kommet i besiddelse af.

Patienternes journaler på lungemedicinsk afdeling kan forsynes med forkortelsen 'Minus EHM' eller 'Minus ITA', hvilket betyder, at patienten ikke må genoplives i tilfælde af hjertestop, og at patienten er forhåndsudelukket fra intensivbehandling.

Læs også:

Ca. hver femte patient på afdelingen har en af koderne. Men patienterne ved det ikke selv i alle tilfælde. I ét tilfælde besluttede lægerne, at en 82-årig lungesyg kvinde hverken skulle overføres til intensiv eller genoplives i tilfælde af hjertestop, selv om hun ifølge sin egen journal selv ønskede hjælp.

Læs også:

Først da TV2 Nyhederne for nylig gjorde den 82-årige Lilly Hünemørder bekendt med lægernes beslutning, gik det op for Lilly, at lægerne opgav hende helt tilbage i 2008.

- Jeg synes, det er forfærdeligt, rent ud sagt. Jeg ville ikke tænke på andet, hvis jeg kommer ind på hospitalet igen. Jeg ville tænke: Uha, nu må du ikke blive rigtig syg, siger Lilly Hünemørder til TV2 Nyhederne.

'Det er klart ulovligt'

Hendes sag er ifølge TV2 ikke enkeltstående. I et andet tilfælde døde en mandlig patient på samme afdeling, uden at hverken han eller hans pårørende blev informeret om, at lægerne havde besluttet, at behandling på intensiv var udsigtsløs. Det er ifølge ekspert i sundhedsjura Kent Kristensen fra Syddansk Universitet ulovligt.

Læs her: Sådan gør de på andre hospitaler

Læs også:

- Det er alvorligt ikke at informere patienten, for det betyder, at man krænker patientens ret til selvbestemmelse. Man fratager patienten muligheden for at træffe beslutninger vedrørende behandlingen. Det er klart ulovligt, siger Kent Kristensen fra Syddansk Universitet.

Ifølge hospitalets egne retningslinjer skal patienten eller de pårørende altid informeres i de tilfælde, hvor lægerne skønner, at yderligere behandling er udsigtsløs. Ledende overlæge på medicinsk afdeling, Finn Rønholdt, beklager derfor sagerne:

- Beslutningsgrundlaget har været for tyndt, og hvis ikke patienten mener at have været informeret, så har patienten ikke været informeret ordentligt. Vi har faste retningslinjer, og de skal følges til punkt og prikke.

Læs også: