Det skal være kommunerne, som beslutter, om et barnløst par egner sig til at blive forældre. Læger er utilfredse med ny lov, hvor de fortsat træffer afgørelsen.

Læger, som hjælper barnløse til at blive gravide, afviser at beslutte, om parret er egnet til at blive forældre. I stedet skal det være op til kommunerne at sige ja eller nej.

- De barnløse par, som ikke er forældreegnede, skal have samme ordentlige vurdering, som de forældre, der får tvangsfjernet et barn. Det foregår i kommunernes børn- og ungeudvalg, hvor der sidder folk, som er klædt på til den opgave, siger Jakob Ingerslev, professor og overlæge på Fertilitetsklinikken på Århus Universitetshospital, og tilføjer:

- Det er en tilfældig læge på en fertilitetsklinik ikke.

Torsdag behandler Folketinget en ny lov om kunstig befrugtning, som trods modstand fra Lægeforeningen fastholder, at det er lægerne, der skal træffe afgørelsen.

For at imødekomme kritikken skal de i fremtiden i tvivlstilfælde inddrage en kollega, men det løser ikke problemet, siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen:

- At to læger i stedet for én skal begive sig ud i vurderinger, som de ikke er de rigtige til, løser intet. Lægers faglighed er ikke at vurdere, hvilke forhold i et pars liv der kan få betydning for deres evne til at tage vare på et nyt barn. Eller dykke ned i, om manden eller kvinden har et barn, der i forvejen er anbragt, siger han.

De seneste år har myndighederne et par gange måtte tvangsfjerne børn hjulpet til verden ved kunstig befrugtning, fordi forældrene ikke kunne magte opgaven.

Senest i maj hvor et par med alvorligt psykiske problemer blev forældre efter behandling på Odense Universitetshospital. Det medførte hård kritik af lægerne.

/ritzau/