____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Ledelsen på et af landets største hospitaler har forsøgt at skjule en kræftskandale.

Det skriver BT mandag.

For en måned siden oplyste sygehusene i Odense, Vejle og Aarhus, at 99 patienter med prostatakræft de seneste to år ved en beklagelig fejl havde fået for meget kemomedicin. En behandlingskur med voldsomme bivirkninger og som kan føre til døden i for store mængder.

Men bag hospitalsfacaden foregik et spil om at skjule fejlen for de ramte kræftpatienter.

BT har fået aktindsigt i mails, der viser, at både den lægefaglige direktør på Odense Universitets Hospial (OUH), Henrik Villadsen, og den ledende overlæge ville holde den farlige overmedicinering hemmelig for de i alt 46 ramte kræftpatienter på det fynske hospital.

Kender du til sjusk på sygehusene: Skriv til journalist Thomas Nørmark Krog på tnk@bt.dk

Mens tre patienter muligvis er døde af overmedicineringen i Aarhus, vurderede ledende overlæge Peter Sørensen efter en gennemgang af de ramte patienters journaler, ikke, at overdoseringen ’gennemgående’ havde medført større bivirkninger eller dødsfald end ved en normal behandling.

- Da det ikke har haft klinisk betydning, mener jeg ikke, at vi skal gøre mere. Det er dog vigtigt, at Vejle og Odense reagerer på samme vis, skrev Peter Sørensen til Henrik Villadsen den 6. november 2013.

Han indhenter i hast en udtalelse fra hospitalets chefjurist om, at patienterne ikke behøver få noget at vide.

I en mail sendt dagen efter til direktøren for Sygehus Lillebælt i Vejle, Dorte Gylling Crüger, argumenterer Henrik Villadsen for, at patienterne intet skulle have at vide.

- Personligt mener jeg faktisk, at det vil være på grænsen af det uetiske at kontakte patienterne, da en del i mellemtiden er døde af deres sygdom, Hvor langt er I noget?, skriver Henrik Villadsen.

En time efter skriver Dorte Gylling Crüger tilbage, at hun er uenig med sin kollega i Odense.

- Vi har valgt at informere alle levende patienter. Det synes vi etisk er det rigtige. Patienterne tager i øvrigt pænt imod det - synes det skaber troværdighed - og de udtrykker i øvrigt, at de synes det er synd for os, at vi er kommet til det:-), skriver hun og oplyser, at hospitalet også har meldt sagen til Sundhedsstyrelsen og Dansk Patient Sikkerhedsbase.

Direktionen på OUH holder her efter et møde om sagen, og de bliver enige om, at de er nødt til at gøre det samme som på hospitalet i Vejle ‘for at sikre tilliden til patienterne’.

Formand for Patientforeningen Erik Bach er rystet over forløbet.

- Det er dybt kritisabelt, at Odense Universitets Hospitals direktør ikke bidrog til, at patienterne kunne oplyses om overmedicineringen. Ud fra informationere er det indtrykket, at den alvorlige fejlbehandling sågar blev søgt holdt hemmelig, siger han.

Henrik Villadsen siger, at han var meget i tvivl, om patienterne skulle informeres.

- Vi skal huske, at vi har med meget, meget syge mennesker at gøre, og så er det jeg tænker, at hvad gavn og glæde og nytte får de her patienter af at få at vide, de har fået medicin i for høj dosering, men de har ikke taget skade af det, siger han.

LÆS MEGET MERE OM SAGEN I BT MANDAG

Se de afslørende mails
Minister: Helt forkert ikke at infomere patienter
Kræftpatient: Rystende at skjule fejl