Den dræbte betjent Jesper Jul var et forbillede for børn og unge. Han kunne noget helt særligt, siger karateformand.

Altid rolig. Altid nærværende. Altid med plads til alle. Det var en elsket og beundret 43-årig mand, der i forgårs udåndede på Rigshospitalet. Da lægerne slukkede for politibetjent og far til to Jesper Juls respirator, gav de samtidig slip på en mand, der betød meget for rigtig mange ­mennesker.

»Jesper havde en særlig evne til at møde alle mennesker i øjenhøjde, og han efterlader et rigtig stort hul,« siger Lars Ljunggren, formand for karateklubben Tatakau i Solrød, som Jesper Jul var med til at stifte.

Fem kilometer vest for Solrød ligger byen Havdrup. Det var i går en by i sorg og i chok. For når han ikke passede sit job som hundefører hos Københavns Vestegns Politi i Albertslund, var det her, Jesper Jul levede sammen med sine to børn – Philip og Amalie – og sin kæreste og kommende kone Zandra.

Men det var netop i rollen som politibetjent, at han blev offer for en tilsyneladende gal og paranoid 26-årig mands vanvid og had mod politiet. Tirsdag morgen kl. 08.20 blev han skudt i baghovedet ved sin tjenestebil på få meters afstand. I løbet af onsdagen blev det klart, at kampen var tabt, og klokken 14.18 udåndede han. Dermed sluttede et liv, der af dem, som kendte Jesper Jul, beskrives som usædvanligt. Han var en dybt engageret ildsjæl, der gav mere, end han tog imod. Han var elsket af sin familie og venner. Respekteret af kollegerne i Vestegnens Politi. Og beundret af de mange børn og unge, han trænede i karate.

Han begyndte selv til karate som 11-årig og fik det sorte bælte, da han var 15 år. Allerede som 19-årig blev han chefinstruktør og formand for Solrød Karate Klub. På individuelt plan vandt han seks DM-guldmedaljer og to DM-sølv, mens han som den eneste nogensinde er blevet kåret til ’DMs Bedste Fighter’ tre gange. Derudover nåede han også at vinde syv guldmedaljer som holdkæmper til DM.

Karate betød alt for ham

»Ligegyldigt hvor mange mennesker der var i dojoen (træningslokale i karate, red.), så var der en ro, når han kom ind. Han var ikke kun dygtig, men han var rigtig nem at have med at gøre,« forklarer Lars Ljunggren.

Lars Ljunggren fortæller samtidig om en mand, for hvem karaten betød alt. Han havde tit sine børn med, når han underviste, og de var altid ved hans side.

»Han har haft en helt enorm stor berøring med karatemiljøet, og medmindre man kommer fra en meget lille by eller er meget ung, så tror jeg, at de fleste ved, hvem han er,« siger Lars Ljunggren.

Til sommer skulle Jesper Jul giftes med den kvinde, han havde mødt efter nogle svære år med skilsmisse.

Men hans livs lys blev slukket, og det eneste Jesper Jul havde gjort for at lide den skæbne var at bære en politiuniform.

Foran Politigården i Albertslund vokser bunken af blomster, lys og breve, som bliver lagt af personer, der enten kendte Jesper Jul eller er i chok over hans død og gerne vil ære de værdier, han stod for; at han var villig til at sætte sit eget liv på spil for at beskytte andre.

Elsket politimand

Når han lagde den hvide uniform på hylden og tog den blå på, havde Jesper Jul samme respekt om sig. På Facebook-siden for det ulovlige gaderæs ’Striben København’ bliver han mindet med ordene:

»Striben København er rigtig kede af at have mistet den sejeste betjent. Jesper var altid til at snakke med, og selvom Jesper var en hård og troværdig mand, havde alle respekt for ham og hans hund. Må du hvile i fred.«

En 26-årig mand blev tirsdag anholdt og varetægtsfængslet for at have skudt Jesper Jul. Den samme mand har tidligere været idømt otte måneders fængsel for at have skudt mod en politimand med en softgun, ligesom han bar en kniv på mere end 12 centimeter. Dengang sagde han, at politibetjenten skulle være glad for, det ikke var en rigtig pistol, for så havde han skudt ham.

Den 26-årige mand skal nu mentalundersøges, men selv nægter han sig skyldig.