I foråret bebudede forsvarsminister Nicolai Wammen besparelser i forsvarets top. Men antallet af militære og civile chefer i generalklassen viser sig at forblive uændret.

»Vi sparer på generalerne og bruger pengene på veteranerne«. Sådan præsenterede forsvarsminister Nicolai Wammen (S) i april hensigten med sammenlægningen af Forsvars­ministeriets departement og dele af Forsvarskommandoen. Det skriver Berlingske.

Ifølge ministeren skulle et »helt ledelseslag« forsvinde, og besparelserne bruges til at øge støtten til veteraner. Sammenlægningen skulle samtidig sikre, at den store besparelse på forsvarsbudgettet på 15 procent - 2,7 milliarder kroner - også gælder forsvarets top.

Men nu viser en oversigt, som Berlingske har fået fra Forsvarsministeriet, at løn­udgiften til generaler og civile topledere i Forsvarsministeriet i den såkaldte lønramme 39 ikke ændrer sig. Både i den nuværende og fremtidige samlede forsvarstop er antallet af personer, der i dag får og i fremtiden skal have løn som generaler eller afdelingschefer, der begge er placeret i lønramme 39, på 15 personer.

Antallet af generaler i lønramme 39 eller derover falder med to, men samtidig øges antallet af chefer i lønramme 39 i Forsvarsministeriet også med to.

»Beskæringen af forsvarets ledelse sker ikke i toppen, men i stabene nedenunder,« konstaterer formanden for Central­foreningen for Stampersonel, Jesper K. Hansen­.

Hans kollega, Niels Tønning, der er formand for officerernes fagforening, HOD, konstaterer, at antallet af civile chefer i lønramme 39 stiger, mens antallet af militære chefer, generaler, i samme lønramme, falder.

»Men der er nok heller ikke noget som militærfaglige råd og kendsgerninger, som kan forstyrre de departementale cirkler,« tilføjer han.

Niels Tønning undrer sig også over, at både forsvarschef, viceforsvarschef og chefen for operationsstaben skal placeres i København frem for ved den fremtidige Værnsfælles Forsvarskommando i Karup i Jylland.

»Så giver man godt nok kerneopgaven trange vilkår,« siger han.

Konstablernes formand, Flemming D. Vinther, undrer sig også over opgørelsen.

»Besparelsen på forsvaret på 2,7 milliarder skal jo hentes hjem, og derfor er jeg optaget af, at provenuerne tages de rigtige steder. Ellers risikerer vi jo, at pengene skal hentes på vores område,« siger han.

Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup (DF), er også overrasket over tallene.

»Nej, det ser ikke kønt ud. Man tænker jo, at cheferne redder deres egne job, og det er en grim historie,« siger Marie Krarup, der ikke udelukker, at det kan være svært at spare på de øverste chefer, men hun vil nu spørge ind til sagen, siger hun.

Det er ikke lykkedes for Berlingske at få kommentarer fra de øvrige borgerlige ordførere, der er på ferie. Heller ikke forsvarsminister Nicolai Wammen (S) eller den socialdemokratiske forsvarsordfører, Ole Hækkerup (S), var tilgængelige for en kommentar tirsdag.

I den politiske aftale fra 10. april i år fastslår forsvarsforligspartierne – alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten – at »det er forventningen, at den øverste ledelse vil omfatte cirka ni generalstillinger mod 14 i den nuværende struktur (inklusive chefen i den kommende Specialoperationskommando)«.

På papiret gennemføres aftaleteksten til punkt og prikke. Men forsvaret sparer ikke en krone ved denne operation. Den nuværende struktur består af 14 general­stillinger, men kun 11 af dem får generalløn.

Stabscheferne ved de nuværende tre operative kommandoer har midlertidig rang af brigadegeneral, men aflønnes som oberster i lønramme 38. Der er altså intet sparet ved at nedlægge deres stillinger. Ifølge Forsvarsministeriet er det endnu ikke blevet besluttet, om de tre brigadegeneraler skal fortsætte som oberster ved den fremtidige Værnsfælles Forsvars­kommando.

Sammenlægningen af dele af den nuværende Forsvarskommando med departementet i København og sammenlægningen af de nuværende tre operative kommandoer til Værnsfælles Forsvarskommando på Flyvestation Karup skal tilsammen spare 170 millioner kroner. Den første chef for den nye Specialoperationskommando, der tiltræder 1. september, bliver oberst Jørgen Høll fra Forsvarets Etablissementstjeneste, der ved sin tiltræden udnævnes til generalmajor.

Ud over cheferne i departement og forsvarets operative ledelse består ledelsen af chefen for Forsvarsakademiet, chefen for Danske Division og Forsvarsattacheen i USA, der alle er tostjernede, og den militære repræsentant i NATO, der har tre stjerner. Deres antal ændres ikke.