For adskillige danskere får jobbet dem ikke til at udnytte hele deres potentiale. Krisen kan spille ind, mener en ekspert.

Det er venstrehåndsopgaver, når vi går på arbejde. Det mener en fjerdedel af den danske befolkning, som siger ja til, at de er for gode til det job, de sidder i, skriver metroXpress.

Tallene stammer fra en ny undersøgelse fra rekrutterings- og vikarbureauet Randstad. 25 procent af de adspurgte er meget enig eller enig i, at deres kvalifikationer ligger ud over det, de dagligt arbejder med.

Det er ikke et ønskværdigt billede for hverken dem selv eller for samfundet, lyder det fra seniorforsker Chantal Pohl Nielsen fra KORA, som er det tidligere Anvendt Kommunalforskning.

- Uanset om man formelt set er overkvalificeret eller bare føler, at man er det, kan det være et problem. Man vil typisk være mere utilfreds og umotiveret, hvis man ikke får brugt sine evner, og det er også skidt for samfundet, at kompetencerne ikke bruges bedst muligt. Derudover vil man typisk få en lavere løn, og det betyder færre penge i statskassen, siger seniorforskeren, der beskæftiger sig med netop overuddannelse.

Hun vurderer, at hver fjerde lønmodtager med en følelse af at være for dygtig til sit job er mange. Det kan dog hænge sammen med krisen.

- Når arbejdsløsheden er høj, kan det tænkes, at flere siger ja til et job, de umiddelbart er overkvalificerede til, fordi de tænker, det er bedre at have et job end slet ikke at have et. Risikoen er dog, at deres evner ruster, og at de bliver hængende i jobbet. For nogle kan det derfor være bedre kortvarigt at vente på at få et job, der er på niveau med denne uddannelse, mens det for andre vil være et spørgsmål om at tage, hvad man kan for at kunne forsørge sig, siger Chantal Pohl Nielsen til metroXpress.

At overkvalifikation skulle være et problem, er svært for underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening, Erik Simonsen, at se.

- Kvalifikationer skal ikke gøres til et problem, og hvis man har kvalifikationerne til at varetage et job på et højere kompetenceniveau, virker det ulogisk, at man ikke flytter sig derhen. Lønmodtagere må også forholde sig til, hvilke job der er realistiske at få, siger Erik Simonsen til metroXpress.