Ministre fra Grønland og Færøerne vil på sommerens rigsmøde med Lars Løkke Rasmussen kræve at kunne agere mere uafhængigt, når det gælder fiskeri.

Topministre fra Færøerne og Grønland vil på sommerens rigsmøde med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kræve, at kongerigets konstruktion bliver genforhandlet, så de to lande kan agere uafhængigt af Danmark inden for fiskeri. Det skriver Politiken.

Klimaforandringer gør verdenshavene varmere og får store fiskestrømme til at søge mod nord og koldere vande.

Fiskeri er det vigtigste erhverv i både Grønland og Færøerne, og de to lande ønsker at øge fangsten af populære spisefisk som makrel, tun og kulmule, men det samme gør andre lande i EU og Asien, der alle ønsker at få del i de nye store fiskeriområder i Nordatlanten og på længere sigt, i takt med at isen smelter, helt oppe ved Nordpolen.

Den danske holdning er, at Danmark skal tale på vegne af alle tre lande i de internationale organisationer, og derfor er der behov for at tænke helt nyt, siger Grønlands fiskeriminister, Karl Kristian Kruse (SIU).

»Vi oplever til tider modsatrettede interesser, som skaber splid mellem landene. (...) Naalakkersuisut (Grønlands regering, red.) vil på rigsmødet lægge op til at optage samarbejdet i rigsfællesskabet til genvurdering. Jeg er sikker på, at den danske regering vil se positivt på anmodningen«, skriver han i en mail til avisen.

Den færøske fiskeriminister Jacob Vestergaard er ikke så optimistisk som sin grønlandske kollega, men han er enig i, at det nuværende system ikke fungerer.

Han mener, at situationen ikke er holdbar for nogen af de tre lande, hvorfor man må tage diskussionen op og lave nye aftaler, skriver Politiken.