Det er en god idé, at Folketinget efter sommeren vil diskutere lykke, mener eksperter.

Kan danske politikere være med til at gøre dig mere lykkelig? Ja, mener to eksperter, der er begejstrede over udsigten til, at lykke-diskussionen efter sommerferien indtager Folketinget.

For selvom jagten på lykken i høj grad er et personligt projekt, kan politikerne skabe rammer, der virker lykke-fremmende.

- Politikernes opgave er at finde ud af, hvilke ændringer der kan hjælpe til at gøre os mere lykkelige, men så må folk selv tage ansvar for, at de lever det liv, de gerne vil leve, siger professor i statskundskab ved Roskilde Universitet Bent Greve, der blandt andet har forsket i lykke.

Det er Enhedslisten, der ifølge Kristeligt Dagblad har taget initiativ til at kickstarte debatten om danskernes lykke i Folketinget, når partiet efter sommerferien fremsætter et forslag om at indføre et nationalt lykkeindeks.

Og det giver god mening, for ifølge professoren er det ikke længere tilstrækkeligt at måle et lands udvikling alene ud fra klassiske, økonomiske målestokke som for eksempel dets bruttonationalprodukt.

- Livet er ikke kun økonomi og penge. De fleste mennesker har brug for noget, der handler om andet end penge - for eksempel sociale relationer og det at have et godt liv sammen med andre mennesker, siger Bent Greve, der peger på, at BNP ikke siger noget om, hvordan vi har det som mennesker.

Bent Greve bliver bakket op af Jesper Bay-Hansen, der er læge, sexolog og forfatter til bogen »Recepten på Lykke«.

Han understreger, at jagten på lykke ikke alene er et individuelt projekt.

- Lykke er ikke kun et personligt projekt. Lykke handler også om at kunne gøre noget for andres lykkefølelse. Vi har alle sammen en opfattelse af lykke, som ændrer sig gennem livet, og derfor er det et personligt projekt, men det er også vigtigt at kunne tage del i andres lykkefølelse, siger Jesper Bay-Hansen.

Ifølge ham viser studier, at lykke spreder sig som ringe i vandet, og derfor er det vigtigt, at politikerne skaber rammer, der fremmer lykke - for eksempel rammer, der gør, at man kan føle sig tryg, når man går alene på gaden om aftenen, at man kan kombinere familie- og arbejdsliv, og at man har et job.

Samtidig peger Jesper Bay-Hansen på, at lykke har betydning for sundheden.

- Politikerne har jo et stort fokus på befolkningens tilfredshed, for ellers bliver de ikke genvalgt, men der er også sundheds- og trivselsværdi i lykke. Det tyder på, at vi lever længere og er mindre syge, hvis vi føler os lykkelige, blandt andet fordi vi motionerer mere. En optimistisk indstilling til livet betyder også meget, siger han.

Men selv om eksperterne er begejstrede for udsigten til den politiske lykke-diskussion, er der ingen garanti for, at danskerne rent faktisk bliver lykkeligere.

- Der er ikke garanti for noget som helst, men man bliver nødt til at se på, hvad der generelt gør danskerne lykkelige, siger Jesper Bay-Hansen.