Folk over 50 år mener, at deres alder vil være en hæmsko, hvis de skal søge nyt job. Den holdning kan ende med at blive en selvopfyldende profeti, advarer forsker.

I årtier har politikerne og de økonomiske eksperter prædiket, at de ældre skal blive længere på arbejdsmarkedet, hvis også velfærdsstaten skal hænge sammen økonomisk i fremtiden. Alligevel hersker forestillingen om aldersdiskrimination på det danske arbejdsmarked i så udpræget grad, at selv personer, der er i arbejde og blot lige har fejret deres 50 års fødselsdag tvivler stærkt på, at de kan få et nyt job, hvis de skulle blive ledige. Det viser en ny meningsmåling foretaget af Megafon for Politiken.

Blandt de 50-54-årige erklærer 67 procent sig helt eller overvejende enige i, at »min alder vil være en hæmsko, hvis jeg skulle søge et nyt job i morgen«. I gruppen af lønmodtagere, der er fyldt 55 år, mener 84 procent, at deres alder vil være en hindring for at finde et nyt arbejde.Professor Per H. Jensen fra Aalborg Universitet mener, at de negative holdninger kan blive selvopfyldende profetier, hvis de plus 50-årige får sparket og skal finde et nyt arbejde.- Man kan frygte, at de nærmest på forhånd opgiver at finde et nyt job, siger han.Per H. Jensens forskning viser, at ældre, der bliver ledige enten reagerer ved at give op eller »søger arbejde som sindssyge«, da de vil tage til takke med næsten alt.Tal fra Danmarks Statistik viser også, at beskæftigelsen begynder at falde efter de 50 år. Mens 81 procent af de 45-50-årige er i beskæftigelse, er det 76 procent af de 55-59-årige og for de 60-64-årige kun 46 procent.Ifølge arbejdsmarkedsekspert Sanne Ipsen fra analyseinstituttet CASA er der i Danmark opstået en forestilling om, at alderdom og arbejde er to uforenelige størrelser.- Vi har en kultur, som siger, at erfaringer over en vis årrække ikke er interessante. Du må godt have 5- 6 års erfaring på arbejdsmarkedet. Men 20 års erfaring er derimod en hæmsko, siger hun. Det afspejler sig også i meningsmålingen. 74 procent af de adspurgte svarer, at hvis en 35-årig og en 50-årig, der er nogenlunde lige kvalificerede, søger det samme job, vil den 35-årige typisk have størst chance for at få jobbet. Blot 3 procent peger på den 50-årige.Ifølge arbejdsmarkedspolitisk chef i Dansk Industri (DI) Steen Nielsen er der ingen grund til at frygte for ikke at få et nyt arbejde, hvis man er rundet de 50:

- Arbejdsgiverne kigger på, hvem der har de bedste kompetencer til jobbet. I mange tilfælde vil man foretrække den ældre ansøger, frem for den yngre, siger han til Politiken.