Maria Alma Lintrup på 22 år har en sjælden genfejl, som betyder, at hun med 93 procents risiko vil få kræft mere end én gang. Kræften bryder som regel ud i barndommen eller ungdommen, og Maria Alma Lintrup har indstillet sig på, at hendes liv bliver kortere end de flestes

Når 22-årige Maria Alma Lintrup tænker på fremtiden, drømmer hun ikke om, hvordan hendes karriere bliver. Hun spekulerer ikke på, om hun kommer til at opleve at få børnebørn, og hun tænker ikke på, hvordan det en dag bliver at skulle på pension.

”Jeg ved godt, at jeg ikke bliver særligt gammel. Uanset hvad lægerne gør, så skal kræften nok ramme mig på en eller anden måde, hvor de ikke kan operere den væk”, fortæller Maria Alma roligt.

93 procent risiko for at få kræft

Hun har en genfejl, der hedder TP53-mutation, og det betyder, at hun har en risiko på 93 procent for at få kræft mere end én gang. Kræften vil med stor sandsynlighed bryde ud, mens hun er ung og kan ikke behandles med kemoterapi eller stråler, fortæller Maria Alma Lintrup, som er den første i Danmark, der har fået konstateret mutationen.

Allerede som 11-årig blev Maria Alma Lintrup undersøgt for genfejl. Lægerne fandt ikke noget, men Maria Alma vidste med sig selv, der var noget galt.

”Min mor døde som 29-årig af brystkræft og stort set alle i min familie på hendes side er døde af kræft i en meget ung alder. Jeg kunne ikke slippe fornemmelsen af, at jeg fejlede noget.”

Hvad skal der ske med min datter?

Da Maria Alma blev 18 år, tog hun på ny initiativ til at finde svaret på, om hun havde en dødsdom hængende over hovedet, hun ikke kendte til. I sommer var der endelig en afklaring.

”Jeg kunne se, lægerne var ved at græde, da de skulle fortælle mig det. Jeg er den første, der er gennem det her forløb, så de kan ikke love mig noget, og de kan ikke give mig nogen garanti for, at de kan hjælpe mig”.

Selv følte Maria Alma sig splittet, da hun fik lægernes dom.

”Jeg var lettet, fordi jeg fik min fornemmelse af, at der var noget galt bekræftet, og jeg fandt ud af, at der var hjælp at hente. Men jeg blev også ked af det. Især på min datters vegne, for hvad skal der ske med hende, hvis jeg går hen og dør?”.

Maria Alma Lintrup er 22 år og læser til fysioterapeut. Hun bor alene med sin datter på tre år.
Maria Alma Lintrup er 22 år og læser til fysioterapeut. Hun bor alene med sin datter på tre år.
Vis mere

Fik fjernet begge bryster

Derfor har det også været en kamp for Maria Alma at få hverdagen til at hænge sammen med visheden om, at hun med stor sandsynlighed kommer til at dø ung.

”Det fylder noget hver dag. Jeg har gode dage, jeg har normale dage, og så har jeg dage, hvor jeg sætter mig ned og hyler over livet”.

Siden lægerne opdagede genfejlen, er Maria Alma blevet scannet og undersøgt utallige gange for at holde øje med, om der er nogen tegn på kræft. På den måde kan lægerne opdage kræften på et tidligt tidspunkt, så den forhåbentlig kan opereres væk.

Maria Alma har også fået fjernet begge bryster forebyggende, så hun ikke udvikler brystkræft. Kræftrisikoen i hjerne, knogler og blod, kan hun ikke gardere sig mod.

Vil gerne gøre sin uddannelse færdig

”Jeg vil rigtigt gerne nå at blive gift, og så vil jeg også gerne tage min uddannelse. Også selv om det kan virke åndssvagt, fordi jeg formentlig kun kan nå at arbejde et par år, inden jeg dør”, fortæller Maria Alma, der har delt sin historie på Facebook, fordi hun ønsker at skabe opmærksomhed om sin sjældne genfejl. Hun håber også, at hun kan komme i kontakt med andre, der fejler det samme. Maria Almas datter er blevet undersøgt for, om hun har samme genfejl, og det har hun til Maria Almas store lettelse ikke.