KØB PLUS!

Tysk topsprinter: Aldrig Fuglsangs hold

Marcel Kittel undrer sig over, hvordan UCI har kunnet tildele en World Tour-licens til et hold som Team Astana.

Det er sjældent, at toprytterne tager bladet fra munden og peger fingre enten af andre ryttere eller af andre hold, og den måde, de bliver styret på. Især når det gælder følsomme emner som doping.

Den tyske sprinter Marcel Kittel er en undtagelse. For to uger siden gav han på sin Twitter-profil udtryk for, hvordan han væmmes, når han hører, at ryttere som Contador, Sanchez og Indurain stadig støtter Armstrong.

Og nu taler han lige ud af posen, når det gælder det kasakhstanske hold Astana, som Jakob Fuglsang kører for til næste år.

- Jeg forstår ikke, hvor den etiske holdning i UCI var i slutningen, da man besluttede at give Astana med kasakhen (Vinokourov, red.) som team manager en World Tour licens. På nuværende tidspunkt er der ingen afgrænsede regler. For eksempel tror jeg, at Jonathan Vaughters kæmper for en ren sport, men på den anden side tilstod han i USADA-rapporten, at han er en doping-synder. Der må findes løsninger, men de er der ikke endnu, konstaterer Kittel i et interview med Het Nieuwsblad.

Direkte adspurgt om han nogensinde selv kunne tænke sig at køre for det kasakhstanske hold i fremtiden, hvis han fik et tilbud, svarer tyskeren:

- Det ville jeg ikke. Aldrig. Penge er ikke alt. Jeg har brug for at føle mig godt tilpas på et hold. Jeg har hørt rygter, om Astana. Kasakhstanerne, også dem der ikke er ryttere, de har simpelthen en anden mentalitet, siger Kittel.

Det er med andre ord et hold med et temmelig blakket renomé, som Jakob Fuglsang skal køre for efter 1. januar. Men formanden for Danmarks Cykle Union, Tom Lund, vil ikke umiddelbart forholde sig kritisk til den danske rytters arbejdsgiver.

- Jeg har ikke belæg for at mene noget om Astana. Vi ved alt for lidt om holdet herhjemme til, at jeg kan sige noget om, at det eksempelvis skulle være korrupt. Der må vi læne os op ad UCI, og så må vi afvente, hvad de når frem til, siger Tom Lund.

UCI undersøger i øjeblikket, om det kan bevises, at Alexandre Vinokourov i 2010 ’købte’ sejren af Katusha-rytteren Alexandr Kolobnev, da de to kom alene til mål i forårsklassikeren Liège-Bastogne-Liège. I så fald er både Astanas og Katushas World Tour-licenser i spil.