Post Danmark Rundt begynder tirsdag, og Jakob Fuglsang, Lars Bak og Michael Valgren hører til blandt favoritterne.

Klokken 12.20 bliver årets Post Danmark Rundt skudt i gang. Løbet fejrer 25 års jubilæum, og når rytterne lørdag buldrer ind på Frederiksberg Allé til den traditionelle afslutning, kan det meget vel være med en af de kendte Tour de France-danskere øverst på podiet.

Jakob Fuglsang, Michael Valgren og Lars Bak har historisk set leveret gode resultater i Post Danmark Rundt og kommer i god form med et Tour de France i benene. Derfor er de blandt de største favoritter, selvom feltet i år byder på mange store navne.

BT giver her overblikket over favoritterne og en oversigt over etaperne.

FAVORITTERNE

Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Jakob Fuglsang, Astana
Jakob Fuglsang kørte på flere af de store bjergetaper af årets Tour de France med helt fremme. Det vil være ham, feltet skal holde øje med, når det ramler ind på Kiddesvej på tredje etape. Fuglsang kører også en hæderlig enkeltstart uden at være tempospecialist. Astanas hold til løbet ser ikke skræmmende ud, og er Fuglsang samtidig tappet for mentalt overskud og motivation, får han svært ved at vinde sin fjerde Post Danmark Rundt-titel.

Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Lars Bak, Lotto-Soudal
Lars Bak førte sig frem i Tour de France ved at angribe på Alpe d’Huez-etapen, og efter to andenpladser i de seneste to udgaver af Post Danmark Rundt kan 2015 være året, Lars Bak endelig sikrer sig den første titel. Stortalentet Sean De Bie vil være en god hjælper for den 35-årige dansker, der skal køre en bedre enkeltstart i år, end han har gjort de seneste gange.

Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Michael Valgren, Tinkoff-Saxo
Sidste års vinder vil altid høre til blandt favoritterne, men Valgren udgik af Tour de France med sygdom og kan stadig være mærket af de fysiske kvaler og ikke mindst mentale tæsk ved at køre karrierens første Tour. Af de tre Tour-danskere er han den med det mest solide hold omkring sig med Christopher Juul-Jensen, Michael Mørkøv og Matti Breschel som allierede. Sportsdirektør Lars Michaelsen har foreløbig udnævnt Valgren som assist-mand til Juul-Jensen, men rammer Valgren formen, bliver han farlig.

Foto: STRINGER/SPAIN
Vis mere

Lars Petter Nordhaug, Team Sky
Nordmanden lå til at vinde løbet i 2012, men efter en forfærdelig enkeltstart kiksede det for Sky-rytteren. Er i god form med en sejr i Tour de Yorkshire i saddeltasken fra tidligere på året, og når han spejder efter sine holdkammerater i feltet, får han næsten udelukkende øje på stærke folk. Sebastian Henao fra Colombia kan yde fin assistence.

Foto: LIONEL BONAVENTURE
Vis mere

Edvald Boasson Hagen, MTN Qhubeka
Nordmanden får det måske svært på Kiddesvej, men han har udviklet sig, når det går opad. Det er ham, det afrikanske Tour de France-hold kører for, og han kører en god enkeltstart og kan samle bonuspoint på de indlagte spurter. God allrounder. Finder han diamanter i benene, er nordmanden værd at holde øje med.

------------------------------------------------------------

OUTSIDERNE

Foto: Ben Macmahon
Vis mere

Christopher Juul-Jensen, Tinkoff-Saxo
Tinkoff-Saxo har en god bredde, og Juul-Jensen har kørt en godkendt Giro og kan fint sidde med og også angribe på Kiddesvej. Vandt DM i enkeltstart i juni, så han bør kunne gøre sig gældende i tempokørslen i Helsingør. Lidt et langskud til at vinde.

Foto: KIM LUDBROOK
Vis mere

Serge Pauwels, MTN Qhubeka
Sluttede som nummer 13 i Touren og kan klatre fortrinligt. Hvis belgieren skal gøre sig forhåbninger om en samlet sejr, skal han snuppe tid på konkurrenterne i Vejle - han kommer næppe til at brage en formidabel enkelstart af.

Linus Gerdemann, Cult Energy
Gerdemann er som nat og dag - rammer han topniveauet, kører han på podiet og måske sejrsskammelen, og gør han ikke, kan han blive kørt helt af brættet. Har til tider dynamit i bentøjet, der kan sprænge et ordenligt hul til tyskerens fordel i klassementet.

------------------------------------------------------------

HOLD ØJE MED DISSE DANSKERE

Magnus Cort, Team Post Danmark
Alexander Kamp, Team Coloquick
Brødrene Søren og Asbjørn Kragh-Andersen,
Team Trefor-Blue Water
Rasmus Guldhammer og Rasmus Quaade, Cult Energy

------------------------------------------------------------

ETAPERNE

1. etape - 4. august - Struer - Holstebro - 180 km
På 1. etape bliver rytterne sendt langs Vesterhavet. På 60 km af etapen er der derfor gode muligheder for sidevind, der kan skabe splittelse i feltet og give større tidstab, hvis rytterne ikke er vågne. For danske forhold er ruten også lettere kuperet omkring småbyerne Ølstrup, Spjald og Sørvad, inden feltet rammer rundstrækningen i Holstebro.

2. etape - 5. august - Ringkøbing - Aarhus - 235 km
Rytterne starter i det vestlige Jylland og kører tværs ind over heden med afslutning i Aarhus. Etapen byder på næsten 2.000 højdemeter, og feltet skal bl.a. passere Yding Skovhøj, inden det tordner mod Aarhus. Højdemeterne kombineret med årets længste etape kan overraske.

3. etape - 6. august - Vejle - Vejle - 185 km
Kongeetapen vil helt sikkert være et festfyrværkeri uden lige. Kiddesvej agerer igen afslutning på Vejle-etapen, og med sine 19 procent i stigning synes det sikkert, at den modbydelige bakke vil kreere mandefald og splittelse. Foruden Kiddesvej venter der masser af savtakkede udfordringer.

4. etape - 7. august - Slagelse - Frederiksværk - 115 km
Den første af to etaper 7. august byder på et blandet terræn. Mod Frederiksværk er der enkelte bakker, der måske kan give lidt syre i benene, men det er især den afsluttende stigning, som skal skabe udskillelsen. En bakke på 300 meter med syv i stigningsprocent op til mål.

5. etape - 7. august - Helsingør (enkeltstart) - 13,6 km
Enkeltstarten kan blive altafgørende. Hvis der inden den relativt korte kamp mod uret hersker tvivl om, hvem der skal øverst på podiet på Frederiksberg, kan enkeltstarten sætte tingene på plads. Med start og mål lige ud for Kronborg kører rytterne langs vandet det meste af tiden.

6. etape - 8. august - Hillerød - Frederiksberg - 155 km
Danmarks Champs-Élysées - Frederiksberg Allé - agerer igen afsluttende rundstrækning. Ti omgange af seks km skal rytterne ud på, og forinden har der været rig lejlighed til at stifte bekendtskab med det nordsjællandske landskab. Esrum Sø, Birkerød og Bagsværd suser feltet forbi, og rytterne kører også en halv omgang på VM-ruten fra 2011.