Bjarne Riis lyver i flere tilfælde om sit kendskab til doping. Det konkluderer den længe ventede rapport om doping i dansk cykelsport, der blev fremlagt tirsdag

Da Bjarne Riis i 2007 erkendte sit omfattende brug af doping i sin aktive karriere, fortalte han også, at han ikke havde været vidende om rytternes brug af ulovlige stoffer på sit cykelhold Team CSC på trods af, at både Ivan Basso og Tyler Hamilton blev fældet af myndighederne.

Det var en direkte løgn, er en af konklusionerne, som står tilbage i den rapport om doping i dansk cykelsport, som Anti Doping Danmark (ADD) i samarbejde med Danmarks Idrætsforbund (DIF) tirsdag fremlagde.

Her erkender Bjarne Riis at have haft kendskab til i hvert fald Tyler Hamiltons samarbejde med den spanske læge Eufemiano Fuentes og amerikanerens brug af bloddoping. Med andre ord indrømmer Riis, at han ikke fortalte sandheden dengang i 2007.

Men Bjarne Riis’ få nye indrømmelser - danskeren erkender også at have benyttet sig af bloddoping i sin aktive karriere - fortæller slet ikke alle sandheder om hans viden om dopingmisbruget. ADD og DIF vurderer i hvert fald, at Bjarne Riis i flere tilfælde spinder et nyt net af løgne.

I rapporten konkluderer de to instanser blandt andet, at Riis opfordrede Bo Hamburger til at hjælpe den tidligere rytter Jörg Jaksche med doping. Det faktum afviser Bjarne Riis selv på trods af, at Hamburger og Jaksche uafhængigt af hinanden blåstempler historien.

Morten Mølholm Hansen, direktør i Danmarks Idrætsforbund, køber ikke Bjarne Riis’ forklaring.

»Jeg vil ikke bruge ordet løgner om ham, men der er områder i rapporten, hvor vi tror mere på andre end Bjarne Riis. Deraf kan man så udlede, at han ikke har fortalt os sandheden, eller at han i hvert fald har fortiet nogle ting. Vores vurdering er, at Bjarne Riis kun giver os sandheden i skiver,« siger Morten Mølholm Hansen.

Direktøren underbygger sin forklaring med, at Jörg Jaksche og Bo Hamburger i flere andre tilfælde har fortalt sandheden, hvilket ifølge Morten Mølholm Hansen giver deres udsagn mere troværdighed.

Men Bjarne Riis erkender sig jo skyldig i to forhold, og det giver vel også ham en eller anden form for troværdighed. Så kan han vel lige så godt være den, der fortæller sandheden, når han for eksempel nægter at have tilskyndet Bo Hamburger til at hjælpe Jörg Jaksche?

»Vores klare vurdering er, at der i de andres vidneudsagn har været en samstemmighed, og derudover står vi med flere vidneudsagn over for et enkelt. Helt generelt, og det er ikke møntet på Bjarne Riis, kan det i sådanne sager her måske være svært at erkende alt, man har gjort forkert, fordi det hele så bliver meget værre. Det så vi jo med Bo Hamburger, der i sin tid kun indrømmede lidt uden at fortælle hele sandheden om sit dopingmisbrug,« siger Morten Mølholm Hansen.

Selvom Anti Doping Danmark og Danmarks Idrætsforbund vurderer, at der ville være materiale nok til at rejse en sag mod Bjarne Riis, kan dette ikke gøres, fordi forældelsesfristen på otte år træder i kraft.

Bjarne Riis har endnu ikke udtalt sig til offentligheden om rapporten og har dermed ikke givet sit svar på, om han har fortalt nye løgne i de lange afhøringer i selskab med ADD og DIF.

Riis’ ven igennem mange år, Per Bausager, kan godt forstå, hvis folk sidder tilbage med følelsen af, at Bjarne Riis igen skjuler noget. At han ikke giver hele sandheden. At han lyver.

Men selvom Per Bausager synes, at Bjarne Riis burde fortælle tingene, som de er, og at det er forkert at lyve, udviser han også en grad af forståelse for den situation, som Bjarne Riis har stået i.

»Hvis han ikke fortæller hele sandheden, er det måske fordi, han har tænkt, at folk stadig ville tro, han skjulte noget, selv hvis han erkendte alt. At folk alligevel ville se ham som en løgner.«

Men ved at erkende det hele en gang for alle kunne han jo sørge for, at der ikke igen kommer noget nyt frem om fem eller ti år?

»Det kan du have ret i. Men hvis han havde gjort det i sin tid på Tinkoff-Saxo (navnet på Riis’ tidligere cykelhold, som han også nåede at være team-manager for, inden russeren Oleg Tinkov fyrede ham i foråret, red.), ville det have givet nogle bølger, der ikke ville være til at håndtere. Konsekvensen havde været, at han havde mistet sit livsværk,« siger Per Bausager.

Han bemærker også, at kulturen i cykelsporten har været ekstremt rådden. Uden at bifalde brugen af ulovlige stoffer siger Per Bausager, der selv har været professionel cykelrytter, at det ikke havde været muligt at konkurrere på højeste niveau over en længere periode uden på en eller anden måde at dope sig, og at han derfor godt kan sætte sig ind i den situation, som Riis har stået i.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Bjarne Riis.