Mange amerikanere frygter stadig deres nye præsident – andre mener, han er den frelsende engel. Bt.dk tæller ned til indsættelsen af Obama som præsident.

Mange amerikanere frygter stadig deres nye præsident – andre mener, han er den frelsende engel. Bt.dk tæller ned til indsættelsen af Obama som præsident.

Obama - ven eller fjende?

De fleste amerikanere har stor tiltro og kærlighed til deres nye leder – nogle ser ham ligefrem som den frelsende engel, der skal befri dem for alle de tungtvejende kriser, der lige nu truer med at bringe kæmpe-nationen i knæ.

Så er der skeptikerne. Mange af disse er rationelle folk, der blot er uenige med Obamas politik. Men en stor gruppe – især fra den hvide middelklasse – er overbevist om, at Barack Obama er en terrorvenlig muslim i kristen forklædning – en ham, han under djævelsk latter vil smide, når han på tirsdag indtager Det Hvide Hus.

Begge parter kan blive enige om, at Barack Obama blev født 4. august 1961. De er også enige om, at den forhenværende senator fra Chicago på tirsdag bliver deres leder. Men bortset fra disse fakta, kunne de ikke være mere uenige om, hvem og hvad Barack Obama i virkeligheden er.

Klik dig videre og læse de to væsensforskellige ­portrætter af den samme mand.

Obama - ven eller fjende?

Han er ikke hvid, slap over for terrorister, og så er han praktiserende muslim.

Allerede som barn blev Barack Hussein Obama trukket ned i det muslimske søle… Sammen med sin mor og stedfar boede han og gik i skole i Indonesien. Og her studerede han ikke alene Koranen. Han blev også – som han er i dag – praktiserende muslim og venligt stemt over for alverdens muslimske terrorister.

Så enkelt og radikalt udlægger den amerikanske forfatter Jerome R. Corsi i sin bog 'Obama Nation' USAs næste præsident Barack Obama.

Bogen lå sidste år i flere uger øverst på den amerikanske boghitliste. Millioner af især republikanske vælgere slugte den råt. Landets største nyhedskanal Fox News brugte mange udsendelser på bogen og dens budskab. Og selvom 'Obama Nation', der har undertitlen 'Hans venstredrejede politik og personlighedskulten', blev rakket ned af næsten alle anmeldere (demokratiske såvel som republikanske), så står Jerome R. Corsi stadig ved indholdet.

Obama er farlig

- Det gælder om at kende sin leder. Så enkelt er det. Folk, der tror, at Barack Obama er deres frelser, snyder ikke blot deres nation og hinanden. De snyder sig selv, siger Jerome R. Corsi. Og han fortsætter:

- Obama er farlig. Og vi er nogle fjolser, når vi køber hele den præfabrikerede pakke med Barack Obama som den nye Messias, siger forfatteren, der i 2005 var med til at kuldsejle John Kerrys præsidentdrømme med bogen 'Unfit For Command' (Uegnet til at lede).

Tæt på terror-venlige kræfter

Men Corsi er bestemt ikke alene om USAs Obama-skepsis.

I den lidt mere sobre bog 'The Case Against Barack Obama' påpeger David Freddoso således, at Obama som senator på ingen måde levede op til sin 'frelste' retorik ved at gå imod strømmen og støtte tiltag, der gik på tværs af de politiske skel. Og trods Obamas forsikringer om det modsatte mener David Freddose også, at den kommende præsident har haft lidt for nære bånd til terrorvenlige folk som den 60er-revolutionære Bill Ayers, forbrydere som Chicagos Tony Rezko og ikke mindst adskillige muslimske 'elementer' i både New York, Chicago og Jakarta, Indonesien.

På muslimernes side

Og i sin bog 'Audacity Of Hope' skriver Barack Obama da også:

- Jeg vil stå side om side med muslimerne, hvis de politiske vinde skulle vende i en ubehagelig retning.

Med dét mener den kommende præsident sikkert blot, at han vil støtte muslimsk troende, hvis de udsættes for en vestlig hetz. Men det er selvfølgelig også den slags citater, der gøder idéen om 'terroristen Obama'.

Obama - ven eller fjende?

Han er både sort og hvid, åben og klog. Han har set verden.

Barack Obama blev født af en hvid mor og en sort far. Allerede fra starten var det hans skæbne at bringe samhørighed til verden.

Sådan lyder det i børnebogen 'Barack Obama – Child Of Hope'. Og både ordene og de smukke tegninger får én til at tænke på ingen ringere end Jesus Kristus.

Og forfatter Nikki Grimes, der sammen med Bryan Bryan Collier står bag bogen, står også bag ordene og associationen.

Ledelse er hans skæbne

- Der er ingen tvivl om, at Barack Obama er noget af det vigtigste, der er sket i amerikansk historie siden slaveriets ophævelse. Og selvom han selvfølgelig ikke er nogen ny Jesus, så er Obama en frelser – en frelser af den amerikanske sjæl, siger den amerikanske forfatter Nikki Grimes.

Og forfatter og New York Times journalist Garen Thomas, der selv har forfattet Obama-biografien 'Yes We Can', kunne ikke være mere enig.

- Fra begyndelsen tror jeg, at det var Barack Obamas skæbne at lede. Og jeg er ikke overrasket over, at han nu skal være USAs næste præsident. Han er selv et barn af alsidighed og åbne sind. Og jeg tror, at Barack Obama kan bringe det samme til vores nation, siger Thomas.

Efter Obama som ti-årig var flyttet fra Indonesien og tilbage til USA og Hawaii, hvor han boede sammen med sin mormor og morfar, oplevede han for første gang racismen.

Forkert farve

Han gjorde sit bedste for at passe ind. Men han var for hvid til at være rigtig sort og for sort til at være hvid. Og på Punahou skolen var han bare én af tre sorte elever (ud af i alt 3.600 elever).

Efter skole sad han ofte sammen med sine to gode venner Tony og Keith og funderede over livets mysterier.

Og allerede dengang imponerede han sine venner med en ualmindelig eftertænksomhed og evne til at formulere sig.

Ved én lejlighed optog Tony Peterson sin gode ven 'Berry' (Obamas amerikaniserede navn) på bånd, da den bare 14-årige dreng gav sin beskrivelse af begrebet tid:

- Ser I, tid er blot en samling af kombineret menneskelig erfaring, der former en flydende række af bevidsthed.

- Som få amerikanere har Barack set og oplevet verden, sagde hans mormor Madelyn Dunham engang i et af sine sjældne interview.

- Han har venner overalt. Han er respekteret overalt. Og han er god og åben over for alle. Og selvom jeg selvfølgelig er partisk, så vil det ikke overraske mig, hvis han engang bliver vores første sorte præsident.