I den tredje store terrorsag herhjemme blev to mænd tirsdag morgen fundet skyldige i at planlægge et terrorangreb. De to unge mænd er af retten på Frederiksberg idømt fængsel i henholdsvis 12 og syv år.

To unge mænds planer om at bringe en eller flere bomber til sprængning resulterede i dag i fængselsstraffe på henholdsvis 12 og syv år. Den ene havde haft kontakt til al-Qaeda.

Efter en langvarig retssag fastslog et nævningeting i retten på Frederiksberg, at de to mænd, der begge er 22 år, ville begå terror enten i Danmark eller i et andet land.

Hovedmanden Hammad Khürshid , der havde været i træningslejr i stammeområdet Waziristan i Pakistan, blev straffet med 12 års fængsel, mens hans hjælper, Abdoulghani Tohki, fik den lavere straf. Men sidstnævnte blev udvist til hjemlandet Afghanistan. Khürshid er derimod dansk statsborger.

Retten lagde i sin vurdering blandt andet lagt vægt på, at de to tiltalte ved anholdelsen havde et omfattende materiale og videoer, der handler om terroraktioner af forskellig art, som bombemanualer, henrettelse af gidsler og iværksættelse af selvmordsaktioner.

Læs også: Terrorister eller fjolser?

Læs også: Terrortiltalt: Let at dræbe Anders Fogh

Nævningene troede ikke på HKs forklaring om, at hans rejse til Pakistan skyldtes familiebesøg. De mente tværtimod, at HKs besøg i Den Røde Moske var medvirkende til at bekræfte påstanden om, at HK havde været i en af al-Quedas træningslejre i Pakistan.

I en videoovervågning, hvor HK og AT sidder og ser et filmklip med en al-Quedaleder, hører man HK sige: - Han var min bedste ven.

Videoovervågningen viser også, HK sidde med bombemanualen og fremstille sprængstof, mens han samtidig synger en sang om det glorværdige ved martyrdøden.

Retten har overordnet lagt til grund, at HK i forhold til AT har været den ledende og aktive i forberedelserne og planlægningen af, hvad der skulle ske. Men AT har deltaget på en sådan måde, at han må have vidst, hvad formålet har været.

Der var ikke megen reaktion at spore hos de to anklagede under retsmødet, heller ikke da de modtog dommen.

Den 22 -årige HK sad iført sort kasket og lys hættetrøje og kiggede ned i bordet. Den 22-årige AT var i lyseblå skjorte og fortrak ikke en mine. Der var fyldt med familie og venner på tilskuerpladserne, men heller ikke her var der nogen umiddelbar reaktion at spore.

Afgørelsen faldt i en stuvende fuld retssal ved Retten i Glostrup. Afsigelsen af skyldkendelsen blev næsten en halv time forsinket på grund af den store tilstrømning af journalister og andre tilhørere, der skulle igennem det massive sikkerhedsapparat, som har omgivet hele retssagen.

AT kommenterede det selv således:

- Hvis jeg kommer til Afghanistan, er der ingen tvivl om, at jeg vil blive sat i fængsel og udsat for tortur, sagde den 22-årige AT.

Hans forsvarer mente i modsætning til anklageren, at straffen burde være på maksimalt 3-4 år.

Grunden til at anklageren ikke har krævet HK udvist efter udstået straf er, at HK har dansk statsborgerskab.