Superligaens outsider Hobro er begyndt at kigge mod Afrika i jagten på nye stjerneskud. Det er klubbens spiller Quincy Antipas, der har stået for kontakten.

I fremtiden er Quincy Antipas måske ikke den eneste spiller fra Zimbabwe på banen, når Hobro spiller. Antipas er nemlig i gang med at hjælpe Hobro i retningen af nye talenter fra hjemlandet. Den tidligere Brøndby-spiller har et akademi i Zimbabwes hovedstad Harare, hvor han for nyligt har været på besøg sammen med Hobros talentspejder Michael Kryger.

Hobro har tidligere haft spillere fra Zimbabwe til prøvetræning, hvilket er kommet i stand via Quincy Antipas’ afrikanske kontakter, og nu vil klubben så forsøge sig med at hente unge talenter til klubben fra Zimbabwe.

»Det er kommet i stand gennem Quincy, der har et stort netværk i Afrika, og det forsøger vi at udnytte. Vi vil se, om vi måske kan få nogen til at blomstre i Danmark. Det er lidt den langsigtede plan, vi godt kunne tænke os. Når spillerne er etablerede og slået igennem, kan vi ikke konkurrere med de andre klubber, så vi skal gerne finde dem lidt før. Nu forsøger vi at få en enkelt eller to drenge til Hobro til at starte med. Det er vores talentspejder Michael Kryger, der sammen med Quincy Antipas har udpeget et par spillere. Jeg har ikke selv set dem, så nu skal vi se, om de har et niveau til at træne med Superliga-holdet,« siger sportschef i Hobro, Jens Hammer Sørensen.

Der er dog visse udfordringer, som en klub af Hobros størrelse døjer med. En ting er den administrative del, der kan være kompliceret og tidskrævende, når man er en deltidsprofessionel klub, der vil hente spillere fra Afrika. En anden er den menneskelige og økonomiske side af sagen.

»Det, der er problematisk for Quincys klub i Zimbabwe, er, at de ikke bliver trænet på så højt et niveau. De skal have noget råmateriale, når de kommer, og så kan vi måske træne dem gode. Vi har jo heller ikke uanede ressourcer til at vente på, de slår igennem. Det er nogle af vores udfordringer. Det er ikke ligesom at flytte en køkkenmaskine fra Afrika til Danmark, og så fungerer den ligeså godt her, som den gør i Afrika. Vi har med mennesker at gøre. Jeg er skolelærer ved siden af mit arbejde i Hobro, så det betyder også meget for mig, at vi giver dem et ordentlig liv, når de kommer herop,« lyder det fra sportschefen.

Hobro er ikke den første danske klub, der prøver det afrikanske marked af. FC København forsøgte sig for år tilbage med en fodboldskole i Sydafrika, mens FC Midtjylland åbnede et akademi i Nigeria. Men det internationale fodboldforbund FIFA var langt fra begejstrede for midtjydernes metoder, og forbundet valgte for få år siden at skærpe reglerne på talentområdet, så klubber ikke kan hente spillere under 18 år på samme måde mere på tværs af kontinenterne.