»HJELM ER UNDER ANGREB.«

Sådan indleder bitcoin-milliardær Niklas Nikolajsen et opslag på Facebook.

Det sker, efter Aarhus Kommune har ansøgt Miljøstyrelsen om at få lov til at dumpe op mod en million kubikmeter bundfald i Hjelm Dyb. Kommunen vil udvide rensningsanlægget på havnen, og det betyder, at tonsvis af slam og mudder skal bortskaffes.

Men det kommer ikke til at ske uden kamp.

Krigen om vandet, skal kæmpes mellem borgerne, Aarhus Kommune og Aarhus Vand. Niklas Nikolajsen har ikke tænkt sig at overgive sig frivilligt.

»Jeg er trukket i rustningen og står klar med mit sværd. Det her er en af de største skandaler, jeg længe har hørt om,« siger han.

Han bor til dagligt i Schweiz, men købte i 2021 en del af øen Hjelm, der ligger i cirka fem kilometer sydøst for Jyllands drypnæse.

Niklas Nikolajsen blev kontaktet af intet mindre end 12 forskellige personer, der fortalte ham om Aarhus Kommunes planer. Siden er han gået ind i kampen.

»Jeg kan simpelthen ikke forstå, at man kan finde på det i et af de mest uspolerede farvande. Det er helt tosset,« siger Niklas Nikolajsen og uddyber:

»Jeg har brugt de sidste par dage på at sætte mig ind i sagen, og i går meldte jeg klart ud, at jeg melder mig ind under fanerne for at få stoppet det her projekt.«

Derfor har han hidkaldt både danske og udenlandske eksperter, der nu minutiøst gennemgår konsekvenserne af kommunens planer.

Aarhus Vand, der står bag det nye rensningsanlæg, mener ikke, der umiddelbart er nogen miljøpåvirkninger ved at dumpe op mod en million kubikmeter bundfald.

Men den køber Niklas Nikolajsen ikke, og kommunen kan forvente kamp til stregen i denne sag.

»De havde nok håbet, de kunne smide den ind fra højre – og så ville der være et par grædende sommerhusejere, som intet kunne stille op. Men jeg sidder med en del flere ressourcer end det, så der har de forregnet sig. Det er ikke hvem som helst, de lægger sig ud med. Det bliver kamp,« siger han og uddyber:

»Jeg har en position og kræfter til at gøre en aktiv indsats. Jeg har sat alle sejl i søen på det her og sagt til de forskellige komiteer og bekymrede borgere, at de kan regne med min støtte.«

Han fortæller, at undersøgelsen, som er iværksat på hans initiativ, kommer til at koste flere millioner – men det er ifølge Niklas Nikolajsen intet i forhold til, hvad Hjelm betyder for både ham og miljøet.

»Det er meget svært at sætte pris på miljøet i Djursland, men det er i hvert fald mere værd end de penge,« siger han og fortsætter:

»Det kan godt være, jeg er en halvoverfladisk person, men vi har kun et miljø og en klode. Man skal vælge sine kampe, og her sætter jeg foden ned. Jeg er barn af Djurslands kyst. Jeg har fisket der hele min barndom, jeg holder jul og sommer der, min familie bor der. Det er et fantastisk miljø. Forestil dig tusindvis af skibe, der dumper deres slam i det smukke blå vand. Hvad tænker de på? Det er en skandale!«

Han fortæller, at han netop købte en del af statens ejendom for at passe på den.

Niklas Nikolajsen i sit hjem i Schweiz, hvor han til dagligt bor. Niklas Nikolajsen satsede stort og har tjent over en milliard kroner på bitcoins.
Niklas Nikolajsen i sit hjem i Schweiz, hvor han til dagligt bor. Niklas Nikolajsen satsede stort og har tjent over en milliard kroner på bitcoins.
Vis mere

Og selvom han, som han siger, er fuldstændig »pro business forretningsmand«, så mener han også, der må være grænser.

»Jeg forstår fuldstændig forretninger – og det er fint med en god forretning. Men her må vi komme til lommerne. Jeg troede, den debat med at smide affald i vandet var lukket for 40-50 år siden. Det er forbløffende,« siger han.

Det er endnu for tidligt at sige, hvad der kommer til at ske i sagen, oplyser han, men han vil tage den så langt, som det er nødvendigt. Han må i hvert fald tage turen fra Schweiz til Danmark et par gange i den kommende tid både for at følge processen og undersøgelsen tæt, og for at deltage i høringer.

»Vores farvande er ikke lossepladser. Det er logik for burhøns, at man ikke kan tage sit affald og smide det i det nærmeste dybe hul. Det kan godt være, det er billigere, men der burde være andre hensyn at tage end økonomiske her,« siger han og afslutter:

»Jeg går flyvende ind i den her sag«.