Efter længere tids tvivl om, hvorvidt årets studenter må fejre det i studentervogne landet over, har regeringen og Folketingets partier besluttet, at årets studenter skal have lov at køre studenterkørsel.

Det oplyser Børne- og Undervisningsministeriet onsdag aften.

Dermed får de alligevel lov til at fejre deres eksamener med den traditionelle studenterkørsel, selv om coronavirusset fortsat er til stede i landet.

Studenterkørslen er kun tilladt, hvis det foregår klassevist for at undgå større forsamlinger.

De nærmere retningslinjer er i øjeblikket ved at blive udarbejdet. De ventes at være klar i løbet af de kommende dage.

Ministeriet understreger i en pressemeddelelse, at der af hensyn til smittetrykket i landet skal tages en del forholdsregler under både translokation, dimission og lignende arrangementer.

Der vil dog være mulighed for, at nærmeste familie også kan deltage.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er glad for at kunne give studenterne muligheden for at fejre det.

- For de unge er studenterkørslen helt uden sammenligning den vigtigste begivenhed, og derfor er det glædeligt at de unge får lov til at sætte et festligt punktum for deres uddannelse og i øvrigt for et svært forår i coronaens tegn.

- Det er så velfortjent. Vognkørsel er en stor oplevelse, man kun har én gang i livet, siger Pernille Rosenkrantz-Theil i en pressemeddelelse.

Undervisningsordfører Ellen Trane Nørby (V) erkender, at nyheden kommer i 11. time for de mange studerende og de vognselskaber, der kører med studenterne.

- Ja, vi har jo rykket både regeringen og de sundhedsfaglige myndigheder gennem flere uger. Vi synes, det er ærgerligt, der først kommer en melding nu, men hellere sent end aldrig.

Jeg tror, det er så vigtigt for de unge, at de får en ordentlig afslutning på deres uddannelsesforløb og får lov til at fejre det og får den oplevelse for livet, som det er at køre rundt i studenterkørsel, siger Ellen Trane Nørby.

Landssammenslutningen af Handelsskoleelever er lykkelige over beslutningen.

- Vi er jo unge. Og det skal vi også have lov til. Det indebærer også at drikke alkohol og kysse på en studentervogn. Så længe vi ikke mødes flere mennesker eller uden for klasserne, er smitterisikoen stadig lav.

- Derfor er vi rigtig glade for, at vi nu får den her mulighed for at afslutte gymnasiet og fejre studentertiden, som vi havde ønsket os, siger formand Oliver Asmund Bornemann i en pressemeddelelse.

/ritzau/