Gør det ondt i lommeforet, når den halvårlige opkrævning af ejendomsskatten til kommunen tikker ind i e-boks, eller drømmer du om at forsøde pensionisttilværelsen med en ekstra rejse sydpå i vinterhalvåret? Så kan det være yderst attraktivt at benytte sig af muligheden for at indefryse betalingen af ejendomsskatten til den dag, boligen skal sælges.

En gennemsnitlig boligejer med et parcelhus til 2,1 millioner kroner og en årlig ejendomsskat -  på 12.300 kroner kan spare helt op til 272.000 kroner ved at indefryse ejendomsskatten i kommunen i 20 år frem for at låne til ejendomsskatten med et tillægslån i realkreditinstituttet.

Mens kommunen blot skal have 23.000 kroner i rente efter skat for at indefryse ejendomsskatten i 20 år, skal realkreditinstituttet have hele 295.000 kroner efter skat i renter, bidragssatser, stiftelsesomkostninger mv. på et fastforrentet tillægslån, der svarer til de akkumulerede ejendomsskatter over 20 år.

Det viser beregninger, som Nordea har lavet for BT i kølvandet på, at nye tal fra Danmarks Statistik i denne uge viste, at danske pensionister har oparbejdet en rekordhøj gæld til kommunerne på 8,5 milliarder kroner i indefrosne ejendomsskatter i 2016 mod blot to milliarder kroner i år 2000.

»Hvis den øgede gældsætning er udtryk for, at danske pensionister sidder så hårdt i det økonomisk, at de har svært ved at betale deres ejendomsskat i en tid, hvor renten på deres realkreditlån er meget lav, er det en bekymrende udvikling. Men tallene kan lige så vel være udtryk for, at danske pensionister har så meget friværdi i deres boliger, at de benytter deres boligformue til at optage et billigt lån i kommunen,« siger boligøkonom i Nordea Lise Nytoft Bergmann og tilføjer:

»Det kan være en måde at finansiere, at man kan blive boende i sit hus. Der skal man bare være bevidst om, at man kan ende med at komme ud med meget lidt, den dag man sælger boligen. Har man en fin økonomi, og ønsker man at forsøde tilværelsen, er det også en god fidus at låne pengene af kommunen, for det er helt klart det billigste.«

Lav indkomst, høj grundskyld

Omkring hver syvende pensionist-husstand benytter sig ifølge Bolius - Boligernes Videncenter - af muligheden for at indefryse ejendomsskatten i kommunen.

Ordningen bliver især brugt af folkepensionister, som har en relativ lav indkomst, men bor i områder med høje årlige ejendomsskatter; hovedsageligt i hovedstadsområdet. I Frederiksberg Kommune er den gennemsnitlige ejendomsskat i år eksempelvis 46.895 kroner, mens den til sammenligning er 3.157 kroner i Tønder Kommune.

»Det er faktisk en meget fordelagtig ordning. Den giver netop mulighed for at få et relativt billigt forbrugslån. Det er en udmærket måde at skaffe lidt luft i budgettet på,« siger økonom i Ældre Sagen Claus Blendstrup, som dog pointerer, at man skal være varsom med at låne helt op til skorstenen.

»Så kan det ske, at du ikke har råd til at blive siddende i boligen, fordi du ikke kan indefryse mere ejendomsskat. Men der er ikke så mange, der kommer i den situation.«

Nej til lån i friværdi

Mange seniorer får nej til lån i deres friværdi, fordi de har en relativ lav indkomst, og så er indefrysning af ejendomsskatter en god og billig mulighed for at frigive penge fra boligformuen, påpeger økonomisk rådgiver Susanne Arvad, indehaver af det uvildige konsulenthus Arvad Finanshus.

I år er renten på indefrosne ejendomsskatter helt nede på 1,0 procent.

»Det er en meget fordelagtig rente,« siger hun og påpeger, at hvis man ikke har noget ønske om at tilgodese arvinger, er der intet til hinder for at belåne boligen til det maksimale og efter sin død efterlade sig gæld.

»Man kan ikke klippe håret af en skaldet. Groft sagt kan man være ligeglad med, om man tager gælden med sig i graven,« siger hun.

Lån til ejendomsskatten: Så meget koster det

Her kan du sammenligne, hvad det koster at indefryse ejendomsskatten (grundskylden) i kommunen – sammenlignet med hvad et tilsvarende realkreditlån vil koste.

Lånets størrelse:

  • Hos kommunen: 12.300 kroner om året (gennemsnitlig grundskyld)
  • I realkreditinstituttet: Et lån svarende til den samlede indefrosne grundskyld i henholdsvis 10, 15 og 20 år