Frederiksbergs borgmester gennem 23 år, John Winther (K), stopper som borgmester til nytår, meddelte han sent mandag aften. Den 65-årige borgmester fratræder et år før valgperiodens udløb og overlader stolen til sin partifælle Mads Lebech.

"Nu kom tiden, hvor jeg skulle meddele min partiforening, om jeg agtede at genopstille. Det gør jeg ikke. Jeg synes, at det efter så mange år i stolen er rimeligt at trække mig tilbage nu.

Og jeg havde ikke lyst til at blive siddende i et år efter at have meddelt, at jeg trækker mig," siger John Winther, der dog bliver siddende som menigt medlem af kommunalbestyrelsen indtil efter kommunalvalget om et år.

"Jeg synes, at det vil være naturligt, at borgerne på Frederiksberg får mulighed for at opleve Mads Lebech som borgmester inden valget," siger John Winther til Ritzau.

John Winther er den femte borgmester på Frederiksberg, der har været styret af de konservative i alle 90 år, siden kommunen blev selvstændig.

Han afløste partifællen Arne Stæhr-Johansen den 1. april 1978 - og har gennem hele sin borgmestertid set det som sin vigtigste opgave at bevare Frederiksbergs selvstændighed.

"Frederiksberg er en god størrelse for en by - og det har været vigtigt for mig at bevare dens provinsielle charme. Her kender vi hinanden og har god kontakt med borgerne.

Og så er jeg stolt af den gennemgribende udbygning og byfornyelse, vi har foretaget i min tid.

I dag stiger børnetallet i kommunen, fordi unge mennesker gerne vil bo her, fastslår John Winther.

En af de største udfordringer i hans borgmestertid betragter han som kampen om uddannelsesinstitutionerne.

"Der var jo en tid, hvor man snakkede om at flytte seminariet og senere Landbohøjskolen fra byen.

Men takket være en indædt kamp fra hele hovedstaden lykkedes det at bevare Frederiksberg som uddannelsesby.

Og med den nye Handelshøjskole kommer hele Københavns Handelshøjskole meget betegnende til at ligge på Frederiksberg," siger John Winther, der også betragter hele diskussionen om den fremtidige struktur for hovedstaden - ikke mindst i Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) som "særdeles spændende".

John Winther lægger ikke skjul på sit vemod ved at skulle forlade Frederiksberg Rådhus.

"Det har været en svær beslutning at tage. Efter så mange år er det jo hele éns sjæl, der ligger i det.

Men jeg er sikker på, at Frederiksberg i Mads Lebech får en dygtig, erfaren og hårdtarbejdende borgmester, som vil sikre Frederiksbergs selvstændig profil i mange år frem," siger John Winther, der dog ikke vil give gode råd til sin efterfølger.

"Han må finde sin egen facon, lige som jeg selv gjorde det."

I 33-årige Mads Lebech får Frederiksberg en mere end tre årtier yngre borgmester.

Han er trods sin unge alder en af Frederiksbergs mest erfarne lokalpolitikere, idet han blev valgt allerede i 1989. Han er uddannet cand.jur og har de seneste fire år været formand for kommunens Teknik- og Miljøudvalg.

"Jeg ser det som min vigtigste opgave, at Frederiksberg også i fremtiden er en selvstændig kommune. Derfor skal vi for eksempel også fortsætte med at have vores egen politikreds," sagde Mads Lebech.

Frederiksberg er Danmarks femtestørste kommune med godt 90.000 indbyggere - og den største, der har borgerligt styre.

Det Konservative Folkeparti sidder på 12 af kommunalbestyrelsens 25 pladser. /ritzau/