Allan Kuhn blev fredag eftermiddag præsenteret som ny cheftræner for Malmö FF.
Allan Kuhn blev fredag eftermiddag præsenteret som ny cheftræner for Malmö FF. Foto: 9204 Björn Lindgren/TT

Man anede det allerede ved indgangen til den store og moderne arena Swedbank Stadion. En hvid Mercedes CLA 200 med danske nummerplader og et klistermærke med den tidligere FC Midtjylland-hovedsponsor ’Hessel.dk’ på bagsmækken stod nemlig parkeret i sneen uden for Allsvenskan-klubben Malmö FFs hjemmebane.

Det kunne næsten kun blive en dansker, der skulle erstatte den nyudnævnte danske landstræner Åge Hareide som ny cheftræner i den svenske storklub.

Men det var ikke som tidligere rygtet hverken Kasper Hjulmand eller Morten Wieghorst, som dukkede op, men derimod en så stor overraskelse, at flere af lokaljournalisterne oven på bt.dks afsløring måtte gå på Google for at blive klogere på navnet.

I søgefeltet blev der skrevet Allan Kuhn.

AaBs mangeårrige og meget vellidte assistent, der i 20 måneder i perioden 2009-2011 prøvede at være cheftræner i FC Midtjylland, kunne nu kalde sig for øverstansvarlig for en klub, der to år i træk har været med i gruppespillet i Champions League og regnes for en af Nordens største klubber.

»Jeg er ydmyg og stolt over at have fået chancen i en storklub. Selvfølgelig var det svært at sige farvel til AaB, men når man får chancen for at blive hovedtræner i Malmö, var det ikke en svær beslutning. Så skal man tage chancen, og jeg var ikke i tvivl om, at den skulle have hele armen dér,« siger Allan Kuhn, der med ansættelsen over Sundet kan kalde sig medlem af den sjældne race – danske trænere i udlandet.

Dét kan han ganske vist takke en bestemt mand for. Den svenske landstræner Erik Hamrén, der i syv år har samarbejdet med Allan Kuhn som først spiller i Örgryte IS og siden assistent i AaB, har således blåstemplet sin gode ven og tidligere kollega over for Malmö FFs sportschef, Daniel Andersson.

»Vi har hentet referencer på ham fra tiden i Aalborg, hvor han havde fået ret meget ansvar,« forklarer den svenske sportschef.

Har I talt med Erik Hamrén om ham?

»Det kan man sige.«

Var det ham, som fik jer overbevist om, at I skulle ansætte ham?

»Vi har hentet mange referencer,« lyder det fra Daniel Andersson, som over for BT ikke ville bekræfte, om ledige Morten Wieghorst også var i spil til jobbet, lige som han gled af på spørgsmålet, om Allan Kuhn var førsteprioriteten.

lhlhd

»Vi har haft tre-fire navne, og ud fra dem har vi valgt Allan. Jeg har ikke lyst til at spekulere i andre navne.«

Føler I ikke, at I har taget en chance ved at ansætte en træner uden den store cheftrænererfaring?

»Det er klart, at det har været med i overvejelserne, men vi har fået meget stærke referencer på ham, og hvilken rolle han har haft som assistent – plus at han var ganske fremgangsrig i FC Midtjylland, så han har erfaring som cheftræner.«

»Han har en spillefilosofi, som kommer til at forbedre os og gøre spillerne bedre. Han vil have fuld fart frem og have boldbesiddelse, og så er han en motiverende og engageret træner, og det stemmer meget godt sammen med det, vi har ledt efter. Han passer perfekt til Malmö FF,« forklarer Daniel Andersson om sin nyansættelse, som udtalte de svenske ord på nydelig vis og samtidig charmerede sig så meget ind på den svenske presse, at det er tvivlsomt, om han med sneklædte nummerplader skulle vise sit pas ved grænseovergangen. Præcis som man kender den altid smilende Allan Kuhn.

En personlighed, han lover at holde fast i, selv om han nu går fra at være spillernes mand som assistent til at være ham, der skal bære det tunge pres og træffe de svære og nogle gange upopulære beslutninger som cheftræner i en storklub.

»Det gælder om at være sig selv stadigvæk. Jeg skal ikke lave om på mig selv som menneske, fordi jeg går fra at være assistenttræner til at blive cheftræner. Det er meget vigtigt, men det er klart, at der skal være en gennemslagskraft som cheftræner over for spillertrup, medier og ledelse, og det er mig, der står til regnskab for resultaterne. Nu er det mig, der er beslutningstageren, men jeg kommer til at bruge mine medarbejdere meget, og det gjorde jeg også i Midtjylland. Jeg brugte for eksempel min assistent Glen Riddersholm meget dengang, og det er jo gået meget godt for ham.«

Det samme må man sige om Kuhn selv. En assistent, der tog det store spring. Et for mange chokerende spring.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.