De mangler venner, er ved at blive fyret på grund af få lidt penge, eller bliver underbetalt. Det er normale problemer, som au-pair-piger ringer til en særlig au pair-rådgivning med. 1.800 har kontaktet rådgivningen siden begyndelsen i 2011.

Au pair-piger benytter sig i stor stil af en særlig au pair-rådgivning, som har eksisteret siden sidste år. Flere end 1.800 kvinder har henvendt sig for at få hjælp. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Kirkernes Integrations Tjeneste og fagforbundet FOA står sammen om rådgivning, hvor piger ringer med alt fra værtsfamilien, der ikke længere har råd til at have en au pair, til at de arbejder alt for længe uden at få ekstra betaling eller for at få hjælp til at finde venner i Danmark.

- Der er meget stor interesse for rådgivningen, og kvinderne henvender sig både med praktiske hverdagsproblemer, eller fordi de er ensomme og søger kontakt til andre. En gruppe på omkring 15 procent ringer, fordi de bliver udnyttet og må arbejde mere end de 30 timer, deres kontrakt foreskriver. I øjeblikket har vi også flere sager, hvor kvinder har mistet deres job på grund af arbejdsløshed eller skilsmisse i værtsfamilien. Et andet stort problem er, at mange har måttet betale filippinske mellemmænd store summer for at komme hertil og derfor er meget forgældede, forklarer lederen af Kirkernes Integrations Tjeneste, Hans Henrik Lund.

Han fortæller også, at en lille gruppe kvinder er kommet i knibe, fordi de er blevet gravide og oplever, at deres danske kæreste ikke vil kendes ved barnet.

Ifølge forbundssekretær Jakob Bang fra FOA har rådgivningen fået flere henvendelser end forventet.

- Målt på at der i runde tal er omkring 4000 au pairs, så er 1800 henvendelser mange. Hvor au pair’en og familien tidligere kom fra samme kulturkreds, så har ordningen i dag ændret karakter og er blevet en levevej for fattige kvinder fra Den Tredje Verden, og det giver kultursammenstød og konflikter, siger Jakob Bang.

Migrationsforsker Helle Stenum fra Roskilde Universitet mener også, at rådgivningslinjen opfylder et stort behov.

- Der er ingen andre steder, kvinderne kan henvende sig. De kommer til et helt fremmed land, og de kender ikke systemet i Danmark og oplever en masse praktiske problemer. Derfor er det meget vigtigt, at de kan ringe til en rådgiver, der kender deres situation, siger Helle Stenum.

Ifølge FOA er der ikke noget, som tyder på, at den økonomiske krise betyder et fald i antallet af au pairs.

- Det er rigtigt, at nogle kvinder bliver fyret på grund af den økonomiske krise. På den anden side er ordningen blevet mere udbredt, så det ikke længere kun er klassiske velhaverfamilier, som ansætter au pairs, forklarer Jakob Bang.

BNB