BELGIEN: Danmark bliver tirsdag aften hædret under den grønne energis svar på Oscar-uddelingen.

Årsagen er en skat, når det kommer til vedvarende energi. En skat, som ligger gemt ude i Kattegat - og som EU-Kommissionen har fået øjnene op for.

Samsø 2.0 - Energy Education hedder vinderprojektet, og bagmændene hedder Samsø Energiakademi. De har sejret over i alt 64 projekter fra 23 lande i kategorien »Local E    nergy Action« - en af i alt seks prisuddelinger under et højt profileret EU-arrangement om vedvarende energi i Bruxelles.

I begrundelsen for Samsø Energiakademis præmiering lyder det, at projektet er »fremragende best practise«, og at akademiet har en »fuldt integreret tilgang« til både at blive et fossilfrit samfund, øge antallet af partnerskaber og uddanne nationale og internationale besøgende.

Som eksempler på den ikke-fossile tilgang på Samsø fremhæver akademiet selv en række beboere, som bidrager til at gøre øen lidt grønnere.

Det er blandt andre Christian Hovmand med otte solceller på taget. Og det er den økologiske landmand Erik Koch Andersen, der får sin el fra solceller og vindmøller og sin varme fra sol og træ.

Rundt om i Europa er Samsø kendt for sin vedvarende energi, og Samsø 2.0-projektet har allerede givet inspiration til lignende tiltag i Irland, Tyskland og Sydkorea.

I Bruxelles er interessen også stor for det danske vinderprojekt. Således henvender en slovensk journalist sig begejstret foran EU-Kommissionens hovedkvarter. Hun optog sidste år en dokumentar om de energiske tiltag på Samsø til slovensk tv, og hun er imponeret af de lokale kræfter, der udbreder viden om grønne energikilder på den lille danske ø.

Nu hvor den fornemme europæiske pris tilgår Samsø Energiakademi, kan Christian Hovmand, Erik Koch Andersen og de øvrige samsinge se frem til flere besøg med internationalt swung i Kattegat.