Han er manden, der uforvarende lagde grunden til Muhammed-krisen. Han har oversat Koranen til dansk. Og nu udgiver han en ny roman, der bl.a. handler om spændingsfeltet mellem kristne, muslimer og jøder.

Det kan man kalde en sprængfarlig cocktail oven på terrorhandlingen på Charlie Hebdo-redaktionen i Paris.

Men Kåre Bluitgen tager det selv helt roligt.

»Det er en roman om de store religioner, der mødes i Mekka på Muhammeds tid. De har alle sammen den bedste bog, mener de - jøderne, de kristne, muslimerne og zarathustrerne - datidens store religioner. De hævder alle sammen, det er den rette bog, de har. Og det må jo ende galt. De kommer op at toppes,« siger Kåre Bluitgen.

Zarathustra var en profet, der ca. 1.000 år før Kristus fik åbenbaret den sande tro af den evige gud, Ahura Mazda, lidt på samme både som Allah åbenbarede Koranens tekst for profeten Muhammed i år 610-22.

Det var netop Kåre Blutgens vanskeligheder med at finde en, der ville lave illustrationerne til hans bog 'Koranen og profeten Muhammeds liv', der førte til, at avisen Jyllands-Postens publicerede 12 tegninger af profeten Muhammed. Til sidst lykkedes det Bluitgen at finde en illustrator, som dog ville være anonym.

Hvad er du inspireret af?

»Verden som den ser ud i dag, men jeg har placeret historien i Muhammeds tid, fordi han er en interessant person, som jeg har researchet i årevis. Man følger Koranens tilblivelse i romanen, og Muhammed spiller en stor rolle.

Forestiller du dig, at bogen vil skabe røre?

»Det er umuligt at sige. Sidst gik det jo helt amok da jeg skrev en bog om Muhammeds liv. Der gik også politik i det. Nogen tid efter Muhammed-krisen kunne jeg se, hvordan politikerne brugte det til deres egen dagsorden - bl.a. stramninger af udlændingeloven. Men jeg har også gendigtet Koranen som den første i 1.400 år, og ikke en eneste muslim har klaget over det. Selv om man jo egentlig ikke må røre ved Guds ord. Alene det, at jeg tror, jeg kan forbedre det, kunne måske godt provokere nogen. Men der er intet sket.«

Det kan gå helt galt

Du frygter ikke en fatwa - som Salman Rushdie fik, da han udgav ’De Sataniske Vers’ i 1989?

»Nej, så kunne jeg jo ikke skrive romaner. Jeg ringer jo heller ikke til Socialdemokraterne og spørger, om de vil føle sig krænket, inden jeg skriver noget. Det kan sagtens være, det går helt galt, men det kan også gå helt fint.«

Bogen hedder ’Den bedste bog’ og udkommer 27. februar med både et hvidt og sort omslag, på det ene står der ’sandheden’, på det anden ’løgnen’.

»Det er for at vise, at fundamentalisterne i alle religionerne kun kan se sagen fra én side,« siger Kåre Bluitgen

Mangler islam at gennemgå en reformation ligesom kristendommen?

»Ja, de mangler en løsrivelse fra ideen om, at Koranen er Guds udtalte ord.«

Prøver du at skabe forståelse og dialog?

»Det er mine andre bøger gået ud på, men dette er en roman, og der er jeg mere frit stillet. Den er mere satirisk og fortæller, hvor galt det kan gå uden at anvise løsninger.«