Nu er det sket igen. Et politisk parti har meldt ud, at NU skal det være slut med for mange regler og bureaukrati i den offentlige sektor. Der bruges alt for meget tid bag skriveborde og for lidt tid på den borgernære velfærd, lød det senest fra S-formand Mette Frederiksen på Socialdemokratiets sommergruppemøde i Randers mandag.

Derfor foreslår partiet blandt andet, at de enkelte institutioner i den offentlige sektor skal have flerårige budgetter, så de kan planlægge mere langsigtet, og at eventuelle overskud i disse institutioner skal komme dem selv til gode og ikke kommunekassen. Det vil give en gulerod, hvis man effektiviserer, så det ikke bare bliver en spareøvelse, som man så ikke selv kan skumme fløden af.

Det er alt sammen udmærkede forslag. For det er i den grad nødvendigt at lade dem, der har fagligheden og kompetencerne til at udføre deres arbejde, gøre det i tillid til, at de med deres professionalisme bedst selv kan vurdere, hvordan de skal pleje de ældre, undervise vores børn og behandle vores syge medborgere. Det skal de i langt højere grad kunne, uden der står en politiker og ånder dem i nakken med et skema, som det tager en krig at udfylde, og som så bare står og samler støv.

Ryddes op skal der, og det har der været behov for længe, for der bruges for mange ressourcer på regeljunglen, som kunne være brugt på den enkelte borgers velfærd. Der er bare ét problem. Forslag om at forenkle bureaukratiet i det offentlige er blevet spyttet ud med jævne mellemrum af både partier i regering og opposition igennem rigtig mange år efterhånden, og hver gang står alle de andre partier og klapper og siger hørt, og det skal vi også have gjort noget ved.

Men de selv samme politikere står også på nakken af hinanden, hver gang en enkeltsag om en borger, der ikke har fået ordentlig pleje i en eller anden del af den offentlige sektor, kommer op til overfladen. Og hver gang står politikerne klar med et nyt indgreb for at vise handlekraft, og det betyder ofte en ny regel.

Måske kommer borgerne netop i klemme i systemet, fordi der bliver brugt for meget tid bag skrivebordene, og så bliver det en opadgående ond spiral, at nettet af regler bare vokser og vokser. Så stop nu med at tale med to tunger, kære politikere, og få stoppet alt det papirarbejde med andet end velmenende ord.