»Vi har da kun polske håndværkere i Danmark.«

Sådan lød det chokerende svar, da BTs blogger Mette Thiesen for nyligt spurgte sin venindes søn, om han havde overvejet at vælge en erhvervsuddannelse. Og hvis jeg skal gribe lidt i egen barm, så tænker jeg da bestemt også, at min søn på seks år engang skal i gymnasiet, for det gør man da…

Gymnasiet er efterhånden bare blevet en forlængelse af folkeskolen for dem, der ikke rigtig ved, hvad de vil. Selvom reformer af erhvervsuddannelserne og et øget fokus på vejledning i folkeskolen har skabt små forbedringer i forhold til, hvor mange der søger ind på erhvervsskoler, så har vi stadig en ungdomsårgang, hvor 73 procent vælger en gymnasial uddannelse, og under 20 procent vælger en erhvervsuddannelse.

Det betyder ifølge fremskrivninger, at vi i 2025 vil mangle 70.000 håndværkere og andre faglærte på det danske arbejdsmarked. Og vent lidt – der vil være alt for mange akademikere, for 25.000 med lange uddannelser vil være i overskud. Det vil altså ikke nødvendigvis være en billet til en strålende karriere at uddanne sig til akademiker, for der vil være alt for mange af dem.

Vi er så småt i gang med de senere års reformer og fokus på erhvervsuddannelser, men det kræver en kraftindsats at gøre op med uddannelsessnobberiet, som gennemsyrer hele vores samfund. Lige fra forældre, der kun italesætter gymnasiet som eneste mulighed og adgang til et lykkeligt liv, til folkeskolelæreren og skolevejlederen.

Ja, selv den ældre bedstemor, der spørger sit barnebarn: ’Hvad vil du være?’ For vi kan ikke alle sammen sidde på en skrivebordsstol og kigge ind i en computerskærm hele livet, og vi bliver heller ikke nødvendigvis lykkelige af det. Vi skal spotte det enkelte barns kompetencer og interesser, for det er immervæk ikke alle børn, der er gode til at sidde stille på en stol og boge den. Nogle er supergode med deres hænder, mens andre er mere kreative, og så skal det italesættes, at der kunne komme en dygtig murer eller frisør ud af det. Vi kan ikke alle sammen vinde 'X Factor', og hvem kan egentlig også huske, hvem der vandt sidste år?