Lige om lidt går Solen ind i sit maksimum – det vil sige et hav af smukke og imponerende soludbrud. Men allerede sidste år gik det vildt for sig, da Solen varmede op til sit 2013-maraton. Se de vilde billeder her.

2013 bliver et spændende år for soldyrkere - altså de astronomisk interesserede af slagsen.Astronomerne forventer nemlig, at Solen vil være meget aktiv i år, hvilket betyder, at vi kan se frem til masser af kraftige soludbrud.

Solen har nemlig en cyklus, så den cirka hvert 11. år er langt mere aktiv end ellers, hvilket giver sig udslag i mange flere solpletter og soludbrud.

Sidste år gjorde Solen også en del væsen af sig, og det er blevet til nogle meget flotte udbrud hver eneste måned, som det fremgår af billedserien på Videnskab.dk

Soludbruddene opstår, når energi fra Solens konstant skiftende magnetfelt frigives i voldsomme eksplosioner i Solens øvre atmosfære.

Nogle gange er soludbruddene så kraftige, at store mængder plasma - glødende varm gas af elektriske ladet brint og helium - overvinder tyngdekraften fra Solen og river sig løs. Det kaldes en 'koronal masseudkastning'.

Læs også på Videnskab.dk: 'Solens stråler giver powersæd'

Plasmaet kan fare ud i rummet med hastigheder på mere end 2.000 kilometer i sekundet, og ind imellem har det retning mod Jorden.

Vi er dog beskyttet af Jordens magnetfelt, så resultatet er typisk blot ekstra flot polarlys.

Adskillige satellitter er udstyret med kameraer, der er rettet direkte mod Solen.

Læs også på Videnskab.dk: 'Mere sex til drenge der vokser hurtigt'

På den måde kan forskerne følge med i aktiviteten på Solen og give to-tre dages varsel, når et særlig kraftigt soludbrud kan give problemer på Jorden.

Et stort udbrud, der giver en koronal masseudkastning med retning direkte mod Jorden, kan nemlig forstyrre radiokommunikationen og signaler for GPS-systemet, og elektronikken i satellitter og rumsonder er også i farezonen.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Bliv solbrændt uden at bade i solen

D-vitamin: Psykiske sygdomme kan skyldes for lidt sol

Solpletter aflyser pause i global opvarmning