Det glæder Kristian Jensen (V), at Belgiens regering og regioner er blevet enige om frihandelsaftale.

Bruxelles. Den belgiske delstat Vallonien har indtil torsdag blokeret EU's frihandelsaftale med Canada. Men torsdag kom regeringen frem til et internt kompromis, så aftalen Ceta alligevel kan komme i stand.

Det kompromis er udenrigsminister Kristian Jensen (V) godt tilfreds med. Han mener dog, det er en skam, at den lille belgiske delstat fik udskudt aftalen.

- Jeg mener ikke, at Valloniens modstand har haft dækning i den aftaletekst, der er. Men der er jo en grund til, at de har haft denne modstand.

- De har ikke opfattet aftalen som stærk nok på miljø- og forbrugssikkerheder og på landes ret til fortsat at regulere selv. Det mener jeg, at den er. Men det må vi tydeliggøre i fremtidige aftaler, siger ministeren.

Valloniens modstand har blandt andet skyldes, at delstaten ville have sikkerhed for, at virksomheder fra Canada ikke vil kunne sagsøge EU-lande, der indfører nye regler om at beskytte miljø og sundhed.

Torsdag eftermiddag er der planlagt demonstration foran Christiansborg mod aftalen. Kritikerne er blandt andet bekymrede for, at aftalen kan hæmme landes muligheder for at tage hensyn til miljøet.

- Jeg mener, at frygten er uberettiget. Når man ser aftaleteksten, står det klart, at EU ikke skal sænke vores miljøstandarder, siger Kristian Jensen.

Han mener, at der er store fordele for Danmark ved en europæisk frihandelsaftale med Canada. Ifølge ham vil aftalen øge dansk eksport med to milliarder kroner, når den er fuldt implementeret.

- Det er to milliarder, som vil betyde flere arbejdspladser. En tommelfingerregel er, at hver gang eksporten øges med en milliard skaber det 600 arbejdspladser. Derfor er det positivt.

- Vi får mulighed for nemmere at få canadiske varer ind på de danske hylder, og dermed give et mere konkurrencedygtigt udbud af danske varer, siger ministeren.

Det interne kompromis i Belgien er landet kort efter topmødet mellem EU og Canada blev udskudt på ubestemt tid. Mødet skulle ellers være afholdt torsdag.

EU-præsident Donald Tusk skrev tidligere torsdag på Twitter, at han vil kontakte den canadiske premierminister, Justin Trudeau, når alle procedurer er ovre, så EU kan underskrive Ceta.

/ritzau/