Kina vil holde hånden over Nordkorea, indtil landet igen finder sine ben oven på landets leder er død.

Den nordkoreanske leder Kim Jong-Ils død får Sydkorea til at øjne muligheden for at skubbe landet i en mere reformvenlig retning. Men det vil Nordkoreas allierede nabo Kina sætte en stopper for, siger en Nordkorea-ekspert.

- Det vil være 100 procent sikkert, at Kina ikke sidder og småsover i timen. De er også på vagt over for, hvad der sker i Nordkorea, og derfor kan de sikre stabiliteten i denne her overgangsperiode, siger leder af Nordisk Institut for Asienstudier på Københavns Universitet, Geir Helgesen.

Selv om Kina og Nordkorea ikke er de bedste venner, så har kineserne stærke kommercielle interesser i landet.

- Kina har en meget stor investering i Nordkorea. Alt hvad der bliver bygget i Nordkorea af vejanlæg, minedrift der bliver genoptaget og hoteller, der bliver bygget, er kinesiske interesser og kinesisk betalt, siger han.

- Så de har en stor aktie i, hvad der sker i Nordkorea, og er ikke interesseret i, at grænsen med amerikanske soldater i Sydkorea rykker tættere på Kina. På den måde er Nordkorea en bufferzone for Kina, siger Geir Helgesen.

Geir Helgesen påpeger, at Kim Jong-Ils død kommer på et tidspunkt, hvor forholdet mellem Sydkorea og Nordkorea er meget dårligt. Og netop derfor er Sydkorea i alarmberedskab og ser muligheder for et indtog i Nordkorea.

- Sydkorea er altid ængstelig for, hvad de kan finde på oppe i Nordkorea. Det her kunne være den sten, der væltede læsset, fordi Kim Jong-il døde lidt tidligere end ventet. Hvis Sydkorea kan hjælpe med regimets kollaps, vil de være fristet til det, siger han.

Det er planen at Kim Jong-Ils søn, Kim Jong-Un, skal overtage magten.

Det vil formentlig kunne foregå rimeligt gnidningsfrit i Nordkorea, fordi landets bureaukrati i mellemtiden kører videre, og militæret formentlig ikke har interesse i at få mere magt, end de allerede har, vurderer Geir Helgesen.

/ritzau/