1300 liv kunne reddes hvert år, hvis danskerne spiste mindre salt.

Forestil dig, at du stikker en teske i saltkarret, fylder den og propper den i munden. Uhmm.
Er du mand, tager du lige en teske mere, mens de fleste kvinder tager en halv teske ekstra. Så meget salt spiser vi hver dag. Og det er for meget.

For store mængder salt fører til forhøjet blodtryk, øget risiko for kræft, knogleskørhed og nyreproblemer, viser flere internationale undersøgelser.

Ifølge hjerteforeningens sundhedschef Charlotte Kira Kimby er det dødsens alvor.

- Det koster liv, at danskerne spiser for meget salt. Amerikanske undersøgelser viser, at man kan spare 1300 dødsfald om året, hvis man reducerer det daglige saltforbrug med bare tre gram, siger hun.

Læs også:  Så meget salt tilsættes i maden

Det salt, vi selv drysser på maden, er den mindste del af problemet. Langt størstedelen af det salt,
vi indtager, får vi gennem de fødevarer, vi køber i supermarkedet.  Men maden behøver ikke smage salt for at indeholde salt.

Brød, både rugbrød og franskbrød, er vores største kilde til salt. Både fordi der er salt i, og fordi vi spiser meget af det.  Men pålæg, færdigretter og drikkevarer skæpper også godt til i regnskabet.  Andre storleverandører til danskernes daglige salt er maden i kantinen og fastfood.

Ifølge Fødevarestyrelsens beregninger er der 11 gram salt i en pizza. Spiser man en hel, har man på et enkelt måltid spist lige så meget salt, som en voksen mand spiser på en hel dag.

- Vi har meget fokus på rygning, men vi burde have lige så meget fokus på salt. For det er et sted, hvor vi meget let kan redde flere liv, siger Charlotte Kira Kimby.

I Fødevarestyrelsen har man netop lanceret en ny aftale, der skal få producenter, forbrugere og storkøkkener til at sætte danskerne på saltafvænning. Ifølge  Else Molander, der er kontorchef i Fødevarestyrelsen, regner man med, at hvert eneste gram salt, man kan skrue ned, vil kunne måles på danskernes blodtryk.

Hvis producenterne kan vænne sig af med at bruge så meget salt, og forbrugerne bliver bevidste om at gå efter de mindst saltholdige produkter, så skal vi nok nå målet om at skære tre gram væk, siger hun.

Læs mere fra B.T. Plus:

Her er de værste saltfælder
              
Sådan undgår du salt

Så farligt er saltet