HPV og kønsvorter er ikke en nymodens ting. Faktisk har kønssygdommen eksisteret længere tid end Homo sapiens. Det skriver arstechnica.com ifølge Videnskab.dk.

I et nyt studie netop publiceret i Molecular Biology and Evolution viser forskere, at da forfædrene til neandertalerne og Denisova-mennesket forlod Afrika for 500.000 år siden, var de allerede smittet med en variant af den kræftfremkaldende human papillomavirus (HPV).

Forskerne har anvendt en statistisk model til at opspore den evolutionære oprindelse af nutidens HPV, og de kunne spore den 500.000 år tilbage. Men hvordan spredte den sig?

Læs også hos Videnskab.dk: Verdens ældste menneske-genom sladrer om sex med neandertalere

Forskerne havde to hypoteser: Enten tog de tidlige mennesker HPV med sig ud af Afrika, og derfra udviklede nye grene af virussen sig, eller også fik de tidligere mennesker sygdommen fra neandertalerne og Denisova-mennesker, som de mødte på deres vej.

Ifølge arstechnica.com er sagen den, at Homo sapiens i forvejen bar på nogle varianter af HPV, men at det først var ved mødet med neandertalerne og Denisova-mennesket, at de blev smittet med den udgave af kønssygdommen, som senere udviklede sig til den i dag meget udbredte og farlige HPV16-variant.

Studiet bakker ifølge forskerne op om hypotesen om, at de forskellige menneskearter dyrkede sex med hinanden på kryds og tværs.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Seks af de særeste sex-vaner hos dyr

Er det farligt ikke at få sex?

Dyrker alle hanner sex med hvem som helst?