Kvinder over 40 er ikke begejstrede for deres egne kroppe, viser en rundspørge. De fleste synes, de så bedre ud i 20erne. Kun hver femte har fundet mere ro med deres krop med alderen. Især én kropsdel er vi mest utilfredse med.

Hvor tilfreds er du med din krop? Det spørgsmål har BT Weekend stillet danske kvinder over 40 år. Ifølge svarene er vi ikke himmelråbende glade for vores udseende.

Mellem en tredjedel og halvdelen af alle modne danske kvinder er mere eller mindre utilfredse med deres udseende. Det viser en undersøgelse blandt mere end 1.000 danske kvinder, som analysefirmaet YouGov har foretaget på vegne af BT Weekend.

Blandt kvinderne i 40erne er 45 pct. utilfredse med deres krop, men utilfredsheden aftager med alderen, for blandt de ældre medsøstre, er ’blot’ 37 pct. delvist eller meget utilfredse.

Maven er i vejen

Skal kvinderne pege på den del af deres krop, som de jubler mindst over, er mange enige om, at rette fingeren mod maven. Hele 49 pct. af kvinder både i 40erne og i 50erne er utilfredse med midten af kroppen. På andenpladsen kommer lårene, som hver tiende er utilfreds med.

En lille gruppe kvinder i 40erne (7 pct.) er mest utilfredse med deres bagdel, men det er åbenbart noget, man holder op med at spekulere over med alderen, for kun 2 pct. af kvinderne i 50erne synes, at numsen er deres største problem.

Hvor kvinderne er ret sikre på, hvilken kropsdel, de ikke er glade for, har de sværere ved at få øje på deres fortrin. 34 pct. af de spurgte kvinder ved simpelthen ikke, hvilken del af sig selv,de skal pege på, når de bliver spurgt, hvad de er mest tilfredse med ved deres egen krop.

Unge stresser

Noget af det, der spiller afgørende ind på kvindernes kropsforståelse er sygdom og helbred. Det er især begivenheder som skilsmisse, stress og overgangsalder, der sætter deres præg.

Hvor overgangsalderen af naturlige årsager oftest rammer kvinderne i 50erne, er stress nærmest en folkesygdom blandt kvinder i 40erne. Hver tredje kvinde i 40erne har oplevet stress.

Ud fra undersøgelsen er der en klar sammenhæng mellen stress og alder. Mens 38 pct. af kvinder over 40 år, som endnu ikke har stiftet familie, føler sig stressede, gælder det 35 pct. blandt mødre i småbørnsfamilier. Derefter daler forekomsten af stress med alderen. Blandt de aldrende kvinder, som ikke længere har hjemmeboende børn, oplever mindre end hver fjerde stress.

Men hele 33 pct. af kvinderne i 40erne har oplevet at være stressede, særligt slemt står det til blandt de lavestlønnede (39 pct.) og de arbejdsløse (37 pct.).

På spørgsmålet om, hvordan stressen har påvirket deres krop, svarer kvinderne især, at de enten tog på i vægt, have smerter eller begge dele.

Ældre døjer med overgangen

Også overgangsalderen sætter negative spor på kroppen, og over halvdelen af kvinderne oplevede at tage på i vægt, da hormonerne ændrede retning.

Selvom kvinderne i 50erne for en stor dels vedkommende har sluttet fred med deres krop og oplever at hvile mere i deres eget spejlbillede, så kan de sagtens mærke overgangsalderen buldre.

Er man i tvivl om, hvornår man skal forvente at gå i overgangsalder, taler undersøgelsen sit eget tydelig sprog. Kun hver femte kvinde i 40erne har mødt overgangsalderen, mens halvdelen af kvinderne i 50erne har oplevet både hedeture og humørsvingninger på nært hold.

Der er håb forude

Over halvdelen af de spurgte kvinder er mindre tilfredse med deres krop i dag, end da de var i 20erne. Faktisk synes kun hver femte kvinde, at hendes krop ser bedre ud i dag.

Men der er håb forude, for utilfredsheden falder med alderen. Blandt de 50-60 årige er det kun otte pct., der er meget utilfredse med deres krop.

Generelt er utilfredsheden fremherskende blandt de lavest lønnede, (hvor 34 pct. er mindre tilfredse, end da de var 20 år). Blandt studerende, lærlinge og praktikanter synes over halvdelen, at deres kropsglæde er gået meget ned ad bakke siden 20erne.

For langt de fleste forklares utilfredsheden i dag med, at de før i tiden – ikke overraskende – var fastere i kødet.

Men der findes også kvinder, der er mere tilfredse med sig selv og deres krop midt i livet, end de var, da de var unge. Hver femte kvinde svarer, at hun er gladere for sin krop nu, end da hun var helt ung. På spørgsmålet om, hvad tilfredsheden skyldes, svarer de fleste overbevisende: ’Jeg har fundet større ro i mig selv med alderen’.

’Jeg er sgu meget godt skåret’

  • Lisbeth Olsson.
  • Alder: 59 år.
  • Job: Frisør.
  • Privat: I et forhold og har ét voksent barn og to bonusbørn.

Hvad er du mest glad for ved din krop?
»Min mave er rigtig pæn. Jeg træner for at opnå det, men den har faktisk altid været ret pæn.«

Hvad er du mindst glad for?
»Det har jeg faktisk aldrig tænkt over, men det er nok den der kalkunhals, man får, når man bliver ældre. Jeg har ikke meget, men det er grimt alligevel.«

Hvor tilfreds er du overordnet med din krop?
»I betragtning af, at min krop er 59 år, er jeg ret godt tilfreds. Jeg har arbejdet hårdt et langt liv. Om morgenen kan jeg godt mærke, at jeg er slidt, for jeg har ondt – især i hofterne, når jeg står op og skal strække mig som et vildt dyr. Men min krops udseende er jeg glad for. Jeg er sgu godt skåret.«

Hvor tilfreds var du, da du var i 20erne?
»Jeg har faktisk aldrig været typen, der tænkte meget over min krop. Men nu du spørger, kan jeg huske, at jeg som teenager syntes, at jeg havde lidt for store muskler i benene, men det er noget genetisk. Som voksen var der en der sagde til mig: ’Hold kæft, nogle gode stænger’. Siden har jeg været glad for dem. Som 40-årig fik jeg en stofskiftesygdom, som var skyld i, at jeg først tog rigtig meget på og siden tabte mig igen. Det lærte mig at træne. I dag ved jeg, hvor meget det betyder for min krop, at jeg træner. Desværre gør jeg det ikke så meget, som jeg genre ville.«

Hvad har påvirket din krop positivt og negativt? (f.eks. sygdom, stress, graviditet eller overgangsalder)
»Overgangsalderen begyndte på slaget 50. Jeg sveder helt sindssygt, og skal ofte skifte tøj. Jeg sveder også om natten og er tit så træt om dagen, at jeg må tage en lur. Oveni kommer de tørre slimhinder og nogle raseriudbrud af en anden verden. Alt i alt har det påvirket mig negativt, men jeg har besluttet mig for at stå det igennem og tager ikke noget imod det. Der er andre, der har det meget værre end jeg. Jeg forstår ikke, hvordan de kan holde det ud.«

’Jeg kan tydeligt mærke på min krop, at jeg danser’

  • Charlotte Liva Andersen
  • Alder: 49 år.
  • Job: Selvstændig virksomhedskonsulent.
  • Privat: Single og mor til to voksne børn.

Hvad er du mest glad for ved din krop?
»Jeg tænker ikke længere ret meget over at forholde mig til min krop. Men altså – jo, jeg kan godt lide mit hår. Jeg er for nylig blevet opdraget af min frisør til at pleje det med gode produkter, hvilket jeg faktisk aldrig har gjort før. Det er jeg begyndt på, og derfor er jeg så glad for det nu.«

Hvad er du mindst glad for?
»Jeg kigger ikke på mig selv med hverken glade eller kritiske øjne. Jeg synes, hele min krop er helt okay.«

Hvor tilfreds var du, da du var i 20erne?
»Da jeg var yngre, var jeg utilfreds med min krop, så jeg gemte den væk og så kun fejl og mangler. Jeg følte, jeg var for tyk, for rund og ikke værd at elske. Jeg var ikke særlig god til at passe på mig selv, for min krop voksede sig bare større og større. Når jeg kigger på billeder af mig selv som ung, ser jeg en ung, smuk krop, men jeg føler mig faktisk meget bedre tilpas i min krop i dag, hvor jeg er tæt på de 50 år, fremfor da jeg var tæt på 20. Også selvom den ikke er så hurtig og smidig som tidligere.«

Hvor tilfreds er du overordnet med din krop?
»Accepten er kommet med alderen. Det er tydeligt for enhver, at der er kommet lidt mere på sidebenene, og at huden er blevet mere slap. Men kroppen er også blevet mere fin, sart og følsom. Den er blevet mere blød, rund og medgørlig. Og ikke mindst er min glæde ved den blevet større. Jeg kan se, at min mave har båret to skønne børn, jeg brugt min krop og slidt den lidt.«

Hvad har påvirket din krop positivt og negativt? (f.eks. sygdom, stress, graviditet eller overgangsalder)
»Jeg begyndte for alvor at danse for cirka syv år siden. Det er både en fritidsinteresse og min krops vedligehold. Jeg danser salsa, kizomba og argentinsk tango. Det er svært ikke at smile og blive glad, når musikken lyder, dansetrinene flyder og selskabet er godt. Jeg har danset mig ud af depression, angst, stress og kriser. Med alderen har jeg lært mig selv godt at kende, og jeg ved, at dansen skal være der, for at jeg har det godt i hovedet og i kroppen. Jeg skal ikke bare sidde i sofaen derhjemme. Jeg kan tydeligt mærke på min krop, at jeg danser, for jeg er mere rank, har fået flere muskler og er mere smidig i leddene. Jeg er styrket og har faktisk aldrig haft smerter og rygproblemer. Det er velvære og træning på én gang.«

’Efter to graviditeter fik jeg min drømmevægt’

  • Julie Nystrøm
  • Alder: 40 år.
  • Job: Konsulent hos My lifework.
  • Privat: Bor sammen med sin kæreste og deres to børn.

Hvad er du mest glad for ved din krop?
»Mine ben. De er nemme at klæde på, for de er lange og slanke – på trods af at jeg kun er 163 cm. Gud bukkede mig sent om.«

Hvad er du mindst glad for?
»Mit maveskind, som ikke helt er det samme efter to graviditeter... Jeg spiser kosttilskud for at får det væk. Det hjælper kroppen med at opbygge væksthormoner – også i mavemusklerne. Tilskuddet har givet mig lidt tydeligere mavemuskler.«

Hvor tilfreds er du overordnet med din krop?
»Helt tilfreds. Det har noget med alderen at gøre. Jeg gider ikke længere bruge mit liv på at være utilfreds. Som ung ville jeg konstant gerne tabe mig fem til otte kilo. Jeg tænkte altid på at tabe mig, og at jeg ikke burde spise så meget. Jeg var erotisk buttet, men drømte altid om at være helt slank.«

Hvor tilfreds var du, da du var i 20erne?
»Jeg var desværre meget påvirket af modeller og dameblade. Jeg tror, at mit kropslige forbillede var kvindelige tennisspillere. Heldigvis havde jeg midt i 20erne job i en undertøjsforretning, hvor jeg hjalp kvinder med at finde den rette bh-størrelse. Der lærte jeg, hvor mange kilo man visuelt kan tabe ved at gå med den rigtige bh. I dag tænker jeg ikke meget over det. Jeg kan gøre, hvad der passer mig i en størrelse 34. Det er fandeme nemt at være mig... Jeg æder som en mejetærsker, men træner lidt yoga næsten hver dag.«

Hvad har påvirket din krop positivt og negativt? (f.eks. sygdom, stress, graviditet eller overgangsalder)
»Efter to graviditeter opnåede jeg min drømmevægt. I dag er jeg otte-ti kilo tyndere, end før jeg blev gravid. Jeg tror, jeg tabte mig, fordi mit stofskifte ændrede sig i forbindelse med graviditeterne, men også fordi jeg var mor til to børn og boede på femte sal – uden elevator. Jeg er ti gange gladere for min krop i dag. Helt omvendt af de fleste kvinder.«

’At se 300 nøgne kroppe på en uge gjorde en stor forskel for mig’

  • Marianne Bækbøl
  • Alder: 51 år.
  • job: Kommunikations- og markedsføringskonsulent.
  • Privat: Ugift og mor til en voksen søn.

Hvad er du mest glad for ved din krop?
»Mine bryster er velformede og har den rette størrelse.«

Hvad er du mindst glad for?
»Min mave. Det er altid dér, jeg tager på først. Lige nu har den et eller to kilo for meget på sig, men jeg gør egentlig ikke noget for at tabe dem igen. Jeg gider ikke slankekure.«

Hvor tilfreds er du overordnet med din krop?
»Jeg er meget godt tilfreds, for jeg føler mig meget stærk. Jeg har energi, og jeg kan overkomme meget fysisk. Jeg går stærkt og føler mig generelt stærk.«

Hvor tilfreds var du, da du var i 20erne?
»Da jeg var i 20erne, hadede jeg min mave, men da jeg opdagede, at den ikke blev mindre af, at jeg hadede den, holdt jeg op og forligede mig med den. Jeg var pæn som 20-årig, men kunne ikke se det selv. Jeg var en tyk teenager, og det tog mig mange år at forstå, at jeg ikke længere var tyk. Den rigtige glæde ved kroppen kom i 40erne, det vil sige inden for de seneste ti år. Man bliver en mindre hård dommer over for sig selv med alderen. Det betød meget for min kropsforståelse, at jeg som 40-årig var i Californien, hvor jeg skulle bade nøgen i varme kilder i en uges tid sammen med 300 andre mennesker. Der så jeg så mange kroppe og tænkte: ’Hold nu kæft, hvor er vi forskellige’. Min krop er fin i forhold til andres deller og skæve lemmer. Jo flere kroppe man ser, desto bedre får man det med sin egen. At se 300 nøgne kroppe på en uge gjorde en stor forskel for mig.«

Hvad har påvirket din krop positivt og negativt? (f.eks. sygdom, stress, graviditet eller overgangsalder)
»Det, der har belastet min krop mest, er at arbejde ved computer. Nakke, skulder og arme har det hårdt i dag. Jeg styrketræner og laver yoga for at undgå frosne skuldre, tennisalbuer og seneskedehindebetændelse, som jeg alt sammen har haft. Det skyldes et langt liv med dårlige arbejdsstillinger. For meget, for længe og forkert. Det begyndte faktisk allerede i midten af 30erne, da jeg sad meget ved computer. Dengang var jeg nødt til at få alternative musemåtter og hjælp.«

’Jeg er en rigtig kvinde med røv og patter’

  • Monica Martinsen.
  • Alder: 43 år.
  • Job: Kriminolog og socialpædagog.
  • Privat: Single og mor til Gustav på 10 år.

Hvad er du mest glad for ved din krop?
»Mine ben. De er lange, slanke og lækre.«

Hvad er du mindst glad for?
»Min mave. Den buler og er ikke så stram og glat, som jeg ville ønske. Den har været meget fin, men jeg fik engang tarmslyng, hvor jeg fik skåret maven helt op. Dét ødelagde den lidt.«

Hvor tilfreds var du, da du var i 20erne?
»I skolen var jeg den tykke pige – og den første, der fik bryster. Jeg virkede derfor større, end jeg var, og så altid mig selv som en stor pige. Men når jeg i dag ser på billeder af mig selv, er jeg jo slet ikke stor. Jeg er en sund pige med store bryster, men jeg havde hverken mave eller fede ankler. Jeg troede, livet ville blive fantastisk, hvis bare jeg var tynd. Jeg havde sådan set ingen problemer på grund af min vægt, men det bildte jeg mig ind, at jeg havde. Jeg blev så stor, at jeg kom op på 140 kilo. I begyndelsen af 30erne begyndte jeg at tabe mig og fik lavet en gastric bypass. Jeg fortsatte med at tabe mig, efter jeg havde fået min søn, og vejede til sidst kun 58 kilo. Jeg var i aviser og alt muligt, fordi jeg havde tabt mig så meget, men det var jo slet ikke mig.«

Hvor tilfreds er du med din krop i dag?
»Jeg er rigtig godt tilfreds. Jeg synes, jeg udstråler kvindelighed, erfaring, og at jeg er voksen. Jeg er rigtig kvinde med røv og patter. Jeg har selvtilliden til at bære min krop, og den hænger fint sammen med min personlighed. I dag har jeg fundet den krop, jeg helst skal have. Jeg nærmer mig midten af 40erne, og forfængeligheden kommer snigende. Jeg vil gerne af med den lille delle, som jeg har fået af for mange vodkasjusser, men ’c’est la vie’. For jeg vil gerne kunne smide stængerne op og drikke den vodka på terrassen.

Hvad har påvirket din krop positivt og negativt? (f.eks. sygdom, stress, graviditet eller overgangsalder)
»Min graviditet påvirkede mig positivt. Jeg har et foto af mig selv nøgen som gravid. Jeg kan godt kigge på det billede uden af føle ’ad’ eller skam. Min krop bulede helt rigtigt, da jeg var gravid, det var en rolle, der passede godt til min krop. Efter den tid blev jeg stolt af min krop og holdt op med at gemme den under store trøjer.«