Flere end 500.000 danskere tager hver dag piller i håb om at presse LDL-kolesteroltallet ned og dermed måske undgå en blodprop og for tidlig død. Men det er ikke ligegyldigt, hvilken medicin du vælger.

Der findes adskillige medikamenter, men langt de fleste patienter - ca. 400.000 danskere - er i behandling med stoffet Simvastatin. Et godt valg ifølge førende kolesterol-læger. Men medicinen kan have ubehagelige bivirkninger, f.eks. i form af muskel- og mavesmerter, søvnbesvær, hukommelsessvigt og seksuelle problemer. Men afhængigt af hvem du er, og hvad du fejler, er det bedste valg forskelligt.

Med Plus får du:
-Se hvilken kolesterolmedicin, der passer bedst til dig? Finn Gustafsson, overlæge på Rigshospitalets hjertecenter, udpeger de midler, som passer til forskellige grupper af patienter: (20-35 år, midaldrende, ældre 75+, ryger, sukkersyge, hjertesyge, overvægtige).
-17 gode råd, der kan nedbringe et forhøjet kolesteroltal


Medicin: Et statinpræparat. f.eks. Simvastatin. Det bliver brugt i næsten alle tilfælde i denne gruppe. Og i langt de fleste tilfælde er det nok.

Undgå: Rygning. Dyrk motion og spis kolesterolnedsættende mad.

Kommentar: Det vigtigste er at nedsætte andre risikofaktorer som blodpropper og hjerte-kar-sygdomme. Det kan gøres simpelt gennem en fornuftig kost og ved at kvitte røgen.