Kun få fodboldspillere scorer den guldrandede kontrakt i udlandet. Resten skal måske vænne sig til et liv på SU, når benene ikke længere er hurtige nok

En månedsløn på 60.000-80.000 kr. En liebhaverbolig i et pænt kvarter. En dyr bil i garagen. Hustru og børn, der er vant til, at økonomien glider.

Sådan ser hverdagen ud for de fleste etablerede SAS Liga-spillere, som har passeret de 30 år. Men som et lyn fra en klar himmel kommer pludselig dagen, hvor benene er slidt ned og klubberne ikke længere vifter med kontrakter. Tiden efter fodbolden kan knække selv den hårdeste hund i SAS Ligaen.

- De fleste kommer jo ud af fodbolden med ingen uddannelse eller kun en HH, som mig selv, og så er man jo i princippet langt efter alle andre i erhvervslivet. Så er det pludselig hårdt at skulle gå fra en løn i den allerøverste klasse til en SU på et tidspunkt, hvor man har stiftet familie og købt dyr bolig.

- Derfor er det lettere at vælge den nemme løsning at tage et job, hvor der kommer penge på bordet i stedet for at påbegynde den uddannelse, som man måske går og drømmer om, og det er en ærgelig udvikling set i et lang perspektiv, siger John Sandberg.

Den tidligere AGF-, Silkeborg- og Randers-spiller har efter ti år på topplan i Danmark selv valgt at kvitte, og nu er målet at komme ind på politiskolen i foråret, samtidig med at han spiller på deltid for HIK i 1. division.

Kikser Politiskolen, så regner Sandberg med at læse samfundsvidenskab på universitetet.

Starter på bar bund
30-årige Sandberg erkender, at det er hårdt at tage skridtet fuldt ud og stoppe den professionelle karriere.

- Du bevæger dig jo ud på usikker grund, fordi du har været vant til at være god til det, du har lavet, og man kender jo alle mekanismerne i fodbold. Du starter jo helt forfra igen, og det er da skræmmende. Det ville være nemmere at krybe tilbage til den trygge fodboldverden, men jeg har selv valgt at stoppe, fordi jeg trængte til nye impulser. Og så må man bare forsøge at få det hele til at hænge sammen, forklarer Sandberg, der lige er blevet far til en søn. - Som professionel fodboldspiller er man som regel populær i området, hvor klubben er placeret. Derfor er det en oplagt mulighed allerede på et tidligt stadie af karrieren at få en god dialog i gang med erhvervslivet, opfordrer manden, som især blev kendt for sin sparketeknik med lår på størrelse med træstammer.

- Medmindre du hedder Stig Tøfting eller Thomas Gravesen, så er du glemt, så snart du lægger støvlerne. Det er hårdt at indse. Derfor gælder det om at udnytte sine kontakter, når man er inde i fodboldverdenen. Mange gange kan man trække på klubbens sponsorer, som jo synes, det er fantastisk, hvis en spiller interesserer sig for deres firma eller erhverv.

- Det gælder i princippet om at komme i gang med at planlægge, hvad man vil på et tidligt stadie, før det er for sent, erklærer Sandberg. 31-årige Jacob Rasmussen står til sommer i samme situation som Sandberg, når hans kontrakt med AGF udløber. Så skal han tilbage til erhvervslivet, som han nåede at prøve kræfter med som sælger, før han blev fuldtidsprofessionel i Silkeborg.

Ingen ordning for ældre spillere
Han indrømmer, at det er stressende, at fremtiden pludselig er uvis.

- Det er jo de færreste, der tjener kassen på at spille i Danmark. Så man har ikke den der ro til at give sig god tid til at finde ud af, hvad man helt vil, og så samtidig betale regningerne. - Jeg tror, mange fodboldspillere oplever det som særdeles stressende, fordi man jo på mange måder er på helt bar bund, forklarer Jacob Rasmussen.

Både han og John Sandberg havde gerne set Spillerforeningens nye pensionsordning være aktiv, da de indledte deres professionelle karriere. Pensionsordningen giver fodboldspillerne mulighed for at lægge adskillige procent af deres løn som professionel i en pensionsopsparing, hvorefter de kan trække pengene ud til en lav beskatning den dag karrieren er slut. Endnu en skattefidus vil nogen hævde. Livsvigtig mener fodboldspillerne.

- Det er en super-ordning for fodboldspillere. Den gør, at man som spiller kan trække de penge ud, og så samtidig påbegynde en uddannelse, hvor en SU jo slet ikke rækker nogen vegne. - Den kom for sent i mit tilfælde, og derfor ligger min opsparing i min lejlighed, men det er jo selvfølgelig en langt mere usikker investering, end hvis de lå sikret på en konto. Jeg tror, ordningen kan sikre, at man som fodboldspiller ikke er tvunget til at tage, hvad man nu kan få, lyder det fra Jacob Rasmussen.