46-årige Sólrun Løkke Rasmussen har gennem 25 år levet med, at hendes mand har været kædet sammen med alskens rygter, der kan true ethvert ægteskab. Men hun har ikke set passivt til.

Opret abonnement på BT PLUS her og læs dette portræt af kvinden bag Lars Løkke Rasmussen.


På Færøerne, hvor Atlanterhavet aggressivt angriber de stormomsuste klipper næsten dagligt, betyder Sólrun ’hemmeligt hus’. En, der er pålidelig og til at stole på.

Sólrun Løkke Rasmussen er ’et hemmeligt hus’ for mange danskere. Hun har aldrig ønsket at blive en offentlig person, heller ikke da hendes mand var statsminister. Men for Lars Løkke Rasmussen har hun været både pålidelig, til at stole på og en effektiv sparringspartner gennem 25 års op- og nedture.

»Hvis modgang gør stærk, så er jeg ikke i tvivl om, at vi er en af de stærkeste familier i Danmark med alt det, som vi har været igennem,« sagde Sólrun blandt andet i talen til Løkkes 50 års fødselsdag i foråret. Talen faldt på et tidspunkt, hvor Løkke endnu en gang var ude i sit livs politiske stormvejr efter først afsløringer af hans 1. klasses rejser for klimaorganisationen GGGI og dernæst af, at Venstre havde finansieret dele af hans garderobe for over 100.000 kr. Sólrun kaldte det, at »det blæste lidt om ørerne på familien i øjeblikket« og fremhævede, at »det aldrig var kedeligt med Lars«.

TV2-redaktør fik buksevand

I den forløbne uge har portrætbogen ’LLR’ pustet nyt liv i detaljer om personen Lars Løkke Rasmussen og i, hvordan han har håndteret rollen som formand for partiet Venstre. Bogen giver også et indblik i, hvilken rolle Sólrun har spillet i hans liv. At hun måske ’kom til’ at hælde vand ud over TV2s politiske redaktør, Anders Langballe, da Løkke holdt tale efter valglussingen ved EP-valget i maj. At hun var en aktiv sparringspartner med sms til ham, da han skulle redde sit politiske liv 3. juni. Og samtidig fortæller andre iagttagere, at hun var en engageret tilskuer, da Venstres Ungdom buhede ad tv-værten Anja Bo, der interviewede Løkke under Folkemødet på Bornholm i juni. Samlet giver beskrivelserne et billede af en fandenivoldsk, fræk og frygtløs kvinde, der ’hvæsser kløerne’ og kæmper for sin mand i kulissen.

Eksemplet med vand til Anders Langballe stammer fra aftenen hvor stemmerne til Europa-Parlamentet var talt op. Venstre fik et elendigt valg, og Løkke gik på talerstolen for at tage ansvaret på sig. Efterfølgende skulle han interviewes af TV2s politiske redaktør Anders Langballe.

Men pludselig stod Langballe med en jakkelomme fuld af vand. Da han kigger op, ser han Sólrun Løkke Rasmussen på vej væk med en tom vandflaske i hånden. Hun afviser at have gjort det med vilje, men udelukker ikke at hun er »kommet til« at gøre det »ved et tilfælde« i trængslen.

Tag det som en mand

Et par uger senere, da Løkke 3. juni er på vej til Odense til det afgørende møde med Venstres hovedbestyrelse, er Sólrun på studietur i London. Hans politiske liv hænger efterhånden i en tynd tråd, og han har fra morgenstunden været i kontakt med Sólrun via sms.

Mens han sidder i bilen, kommer der en meget direkte formuleret sms fra Sólrun:

»Hvis ikke du vil lægge dig ned, må du rejse dig op.« En utvetydig opfordring til at kæmpe videre, medmindre han er parat til at slippe tøjlerne. Løkke opfatter det som hendes ubetingede støtte.

Men Sólrun pylrer ikke om ham. Hun ynker ham ikke, og hun er ikke typen, der siger ’hvor er det synd’. I et interview med Se og Hør i juni forklarer hun, at det slet ikke er hendes stil.

»Lars er en stor dreng, der kan tackle problemerne selv, og jeg nurser ham ikke. Jeg giver ham modspil, og det sker, at jeg siger, lad os nu tale om noget andet,« siger hun.

I et andet interview har Lars Løkke Rasmussen selv forklaret, at en af hans gode venner på et tidspunkt har givet denne karakteristik af Sólrun:

»Sólrun er god til at holde Lars nede, når han er oppe. Og god til at holde ham oppe, når han er nede.« Løkke erklærer sig enig i den beskrivelse.

Mødtes på fredagsbar

Sólrun var kun 19 år, da hun mødte Løkke. Hun var kommet til Danmark fra Færøerne for at uddanne sig til edb-assistent. Og pludselig en dag i 1989 dukkede Løkke op til fredagsbar på Frankrigsgades kollegium på Amager, hvor Sólrun boede. Han var formand for Venstres Ungdom og kørte landet rundt i sin blå Opel Kadett med en weekendtaske og en toilettaske. Men da han først havde mødt Sólrun, sluttede dagens kørsel ofte hos Sólrun. Året efter blev hun gravid med deres første barn Bergur. Senere kom Lisa og Simun til.

Sólrun har selv forklaret, at hun ikke er den romantiske type. Efter at Løkke i begyndelsen af deres forhold kom med eksklusivt lingeri til hende, fik hun fortalt, at det ikke lige var det, hun ønskede sig. Så den slags stoppede ligesom dér.

»Hun trives bedst i cowboybukser og en sweater,« som en veninde udtrykker det.

Løkke har tidligere fortalt til færøsk tv, at han fik et godt råd af en bartender, lige da han havde mødt Sólrun.

»Han sagde til mig, at færøske kvinder er fantastiske og trofaste, lige indtil de ikke er det mere. Og hvis du passerer det punkt, så er der ikke noget at gøre. Det tror jeg er rigtigt. Jeg får en fantastisk opbakning fra Sólrun, men jeg ved også godt, hvor grænsen går,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Han har åbenbart ikke ramt hendes grænse endnu. Men hun har selv forklaret, at »rygterne er det værste, for dem kan man ikke kæmpe imod. Vi må bare tage imod.«

Kærligheden er ikke facade

Og rygterne har haft en karakter, der kan være en udfordring for selv det bedste ægteskab. Men Sólrun har gentagne gange fastslået, at hun ved, hvad der er sandt og hvad der ikke er. For »hun og Lars har et forhold, hvor de ved, hvad den anden tænker.«

Kilder tæt på parret fortæller da også, at parrets gensidige kærlighed er slående. De holder ikke blot i hånd, de fletter fingre. Deres forhold lader til at være præget af ligeværdighed og respekt for hinanden.

Venstres formand Lars Løkke Rasmussen ankommer sammen med sin kone Solrun til Christiansborg sent søndag aften d. 25. maj 2014, efter Venstres nederlag i Europaparlamentsvalget. (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2014)
Venstres formand Lars Løkke Rasmussen ankommer sammen med sin kone Solrun til Christiansborg sent søndag aften d. 25. maj 2014, efter Venstres nederlag i Europaparlamentsvalget. (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2014) Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

I 2010 viste Sólrun en mere frygtløs side, da hun gik direkte på tv for at forsvare sin mand. Efter ti måneder på statsministerposten valgte Løkke at tage på ferie med familien på Tenerife. På det tidspunkt var han udsat for voldsom kritik både i Danmark og i udlandet. Blandt andet på grund af det kuldsejlede COP15 møde i København. Nu fik han også kritik for at stikke af fra problemerne.

Da de kom tilbage fra Tenerife, valgte Sólrun at gå i ’Go’ Aften Danmark’ og tage til genmæle overfor den kritik, der blev rejst mod hendes mand. Det var hende, der havde ’tvunget’ ham til at tage med, fortalte hun.

»Der sidder en mand som landets statsminister, der sidder ikke nogen maskine. Han må have lov til at tage nogle ferie-fridage, han må have lov til at tage barns første sygedag. Det er min indstilling. Han må have en familie ved siden af. En kone, nogle børn og nogle forældre, han også skal tage sig lidt af,« sagde Sólrun Løkke Rasmussen.

Familien er uden tvivl vigtig for hende. Da Løkke blev udnævnt til statsminister i 2010, deltog hun ikke, da Fogh officielt overdrog Statsministeriet til ham. Hun valgte i stedet at deltage i sin svigerfars 75 års fødselsdag, for »noget af familien må da for søren komme til fødselsdag.«

At familien er vigtig for hende, fremgår blandt andet af den dokumentarudsendelse, der har været vist med hende på DR, samt af forskellige interview. Hun styrer familien med hård hånd. Børnene har altid skullet hjælpe til derhjemme, og når hun har været ude at handle ind, så dytter hun ude i indkørslen, så familien kan komme ud og hjælpe med at bære ind.

Løkke har selv betegnet Sólrun som ’uimponeret’, f.eks. da han blev udnævnt til statsminister. Andre så det, da hun i et dokumentarprogram viste to nordiske statsministerfruer rundt på Marienborg. De er i elegante spadseredragter, hun er i forvaskede jeans og en løsthængende pink skjorte. Nogle vil dog kalde den påklædning ’manglende situationsfornemmelse’.

»Jeg er ikke førstedame«

Og selvom Sólrun selv er politisk interesseret og på et tidspunkt sad i byrådet i Græsted, så har hun aldrig lagt skjul på, at hun foretrækker et familieliv uden for rampelyset.

»Jeg er ikke førstedame. Jeg er gift med Lars, og jeg er skolelærer,« forklarede hun i et interview, da Løkke var blevet statsminister i 2010. Hun understregede, at hun ikke var »et smilende vedhæng til statsministeren«.

Og lige præcis den udtalelse siger måske det hele, mener en af de få kilder, der har valgt at medvirke til dette portræt.

»Hun identificerer sig ikke med sin mand, hun er sig selv. Hun er en stovt og stærk færøsk kvinde, der kender sig selv og ved, hvad hun vil. Hun er også et varmt, sjovt og omsorgsfuldt menneske, men hun ser lige folk lidt an, inden hun viser det. Og så passer hun på sin familie.«

Smøger ærmerne op

Partifællen Carl Holst (V) kendte Løkke allerede før, han mødte Sólrun. Og han var også med til den fredagsbar i 1989, hvor Løkke mødte Sólrun for første gang og blev forelsket ved første blik. Carl Holst og hans hustru Lone har været bedste venner med Løkke og Sólrun gennem alle årene, og han bekræfter billedet af Sólrun som både ­fandenivoldsk, frygtløs og fræk.

»Hun var med som hjælper, da Lars som finansminister kørte Team Rynkeby til Paris det andet år. Folk forventede, at hun var med på en fribillet. Men hun smøgede ærmerne op, og sagde »nå, hvad er det, vi skal«, og så gik hun i gang. Hun er i ordets bogstaveligste forstand i øjenhøjde med folk og hjælper gerne med både borddækning, opvask og vinduespudsning. Men selvom hun er ukompliceret at være sammen med, så har det selvfølgelig gjort ondt, de gange Lars har været ude i problemer. Men hun hviler i sig selv, og hun og Lars ved, hvor de har hinanden. Hun har lært at lade ondsindede rygter gå hen over hovedet på hende«, siger Carl Holst.