Sveriges næststørste by, Gøteborg, lader intet tilbage at ønske, når sulten skal stilles, og tager man en weekend dér, er der rigeligt at spise og drikke sig igennem

Klassisk kvalitets-fiskefrokost

Der er masser af fisk og skaldyr af høj kvalitet i de svenske farvande, og man kan få syn for sagen i Feskekörka, Gøteborgs oprindelige fiskeauktionshus, der blev indviet tilbage i 1874. I 1910 blev fiskeauktionen dog flyttet ned på havnen, og i dag fungerer ’fiskekirken’ som almindeligt salgssted for fisk og skaldyr.

For enden, op ad en trappe, i den store hal, ligger Gabriel, en lille fiskerestaurant, der drives af Johan Malm, en herre, der har sine meninger om fisk og skaldyr. Her får man nogle af de bedste retter med fisk i Gøteborg, og de serveres i noget, der bedst kan beskrives som afslappet brasserie-stil. Fiskesuppen er tyk og cremet og pakket med smag fra fiskefond, og de håndpillede rejer deri er faste og saftige.

Hovedretten med kulmule, kartofler og stegte majskerner er simpel og forbistret velsmagende, og størrelserne gør, at man ikke går sulten fra Gabriel. Johan Malm er også svensk mester i østersåbning, og han har stablet et samarbejde på benene med to brødre, der dykker efter østers. Svenske østers er sjældne, fordi al fiskeriet foregår ved dykning, og de limfjordslignende østers er faste og har en frisk smag af hav. Gabriel er et lille, passioneret sted, som fiskeelskere vil elske, og samtidig kan man som gæst mærke historiens vingesus i Feskekörka.

feskekörka.se/RestaurangGabriel

Hyggelig michelinmad

At Michelin ikke kun belønner fine, franske restauranter, hvor tjeneren har næsen i sky, er Koka et godt eksempel på. Faktisk minder den langt mere om en stilren bistro med simpel indretning i lyst træ, og tjenerne er meget afslappede uden på nogen måde at gå ned på viden om hverken mad eller vin. Maden er også ganske simpel og i de fleste tilfælde ikke komponeret af mere end tre hovedelementer. Råvarerne er lokalt forankrede, for folk­ene bag Koka vil gerne vise, hvad Gøteborg og omegn har at byde på. Man kan vælge mellem tre, fem eller otte retter, til henholdsvis 480, 680 og 880 svenske kroner (cirka 385, 545 og 705 kroner).

restaurangkoka.se

Sveriges bedste café

Alt for mange caféer serverer ligegyldig kaffe, men sådan er det ikke på Da Matteo, der er kåret til Sveriges bedste café i 2015 af White Guide. Da Matteo er først og fremmest et kafferisteri, der har specialiseret sig i selv at opdrive kaffebønnerne hos de bedste avlere i Afrika og Sydamerika for derefter selv at riste dem. Det gør de efter den nordiske tankegang med en lysere ristning, der giver en mere elegant kaffe, og udvalget af bryggemetoder er meget stort. Stedet er indrettet i rå, industriel stil, og der er ligeledes blevet plads til eget bageri, der fokuserer på surdejsbaseret brød på økologisk mel. Et must for kaffe­elskere og brødnørder.

damatteo.se

Cocktails hos verdens bedste bartender

På Hotel Clarion Post, lige i hjertet af Gøteborg, huserer verdens nu officielt bedste bartender, Dusan Ivanov, som i oktober repræsenterede Sverige ved World Cocktail Championships i Bulgarien og løb med sejren. Selve baren hedder Norda Bar & Grill, og her serverer Dusan Ivanov både smagsmæssigt og visuelt elegante cocktails, hvilket har gjort baren til et yndet tilflugtssted for folk, der sætter pris på en god fyraftenscocktail på en hverdag såvel som lidt flere af slagsen i weekenden. Alene de mange stilede bartenderremedier, flere af dem i kobber, gør baren til et besøg værd.

Bonusinfo: Hotel Clarion Post har Patrik Fredriksson som chefkonditor, og han lavede i sommer bryllupskagen til Prins Carl Philip og Sofia Hellqvists bryllup. Den har de nu lavet i en dessertudgave, som serveres i Norda Bar & Grill.

nordabargrill.se

Ungt kvindeligt talent bag eminent sushi

Med fare for, at dette skal se ud som en reklame for Hotel Clarion Post, er det ikke til at komme uden om hotellets restauranten »vRå,« der er specialiseret i sushi. Vrå betyder noget i retning af »lille krog/hjørne« på svensk, og restauranten ligger netop lidt skjult på hotellet. Til gengæld er velsmagen ingenlunde svær at finde, ikke mindst takket være stortalentet Frida Ronge, der i 2013 blev kåret til årets kokketalent i White Guide. Hun anvender svensk fisk og japanske teknikker, og fokus er generelt på mad med rå fisk og skaldyr. Prøv blandt andet hendes signaturretter med helleflyndersashimi, forårsløg, løjrom, Læsø-salt og brunet smør med yuzu eller hendes dessert med sojatilsmagt karamelis, der har en legende og samtidig præcis balance mellem sødt og salt.

restaurangvra.se

Gøteborgs svar på Torvehallerne

Stora Saluhallen er Gøteborgs svar på Torvehallerne, men det er som om, at der er mere markedsstemning over staderne hos vores svenske naboer. Priserne på alt, lige fra det flotteste, velhængte oksekød til lokale oste og knækbrød, er yderst rimelige i forhold til priserne herhjemme, og så bliver det sjovt at gå på marked. Har man adgang til køkken under sit ophold i Gøteborg, er det et oplagt sted at købe råvarer, og der er også mange gode specialiteter at tage med hjem i kufferten.

storasaluhallen.se

Byens største kanelbulle

Svenskerne elsker fika, den daglige kaffepause med et stykke bagværk til, eksempelvis en »kanelbulle,« en snoet bolle med kanel og kardemomme i dejen og perlesukker på toppen. Den kan passende indtages i kvarteret Haga, en intim bydel med velholdte, gamle bygninger beliggende på smalle, brostensbelagte gader med et væld af små butikker og caféer. En af disse er Hebbe Lelle, indrettet med blondegardiner og blomstret tapet, som en svensk mormor ville gøre det. Her kan man få en kanelbulle i størrelse XL med cirka samme omkreds som en frisbee. Der er en konkurrence i gang om, hvem, der har den største kanelbulle i Haga, og slaget står mellem Hebbe Lelle og Café Husaren, som ligger blot 90 meter længere oppe ad Haga Nygata.

facebook.com/cafehebbelelle

På Matvandringen

Matvandringen er et relativt nyt foretagende, der tager folk med på guidede ture rundt i Gøteborg, med fokus på de gode steder at spise. En vandring kunne eksempelvis gå omkring Saluhallen, en god kaffe- eller isbar og noget af byens bedste streetfood. Der er noget at spise ved alle stop, og en tur igennem eksempelvis de trendy bydele Linné og Haga koster 590 svenske kr. (cirka 470 kr.). Der er ingen risiko for ikke at blive mæt, og guiderne kan give en masse gode tips til byens bedste smagsoplevelser.

matvandringen.se