Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, har stillet næsten 700 spørgsmål om museer til kulturministeren. Et frygteligt spild af embedsmændenes tid, mener Socialdemokraterne, der vil have Venstre-kvinden til at trække sine spørgsmål.

Ellen Trane Nørby, Venstres politiske ordfører, har stillet intet mindre end 696 spørgsmål til kulturministeren om en række danske museer. I alt har ordføreren stillet otte spørgsmål til 87 museers støttemuligheder i Danmark.

Regnen af spørgsmål har vakt opsigt, efter at BT tirsdag har beskrevet, hvordan de mange spørgsmål stillet til Kulturministeriet kom tre uger efter, at Museet for Religiøs Kunst med Ellen Trane Nørbys egen mor i bestyrelsen, fik afslag på statsstøtte.

Men sagen har intet med nepotisme at gøre, bedyrer Ellen Trane Nørby. Spørgsmålene er derimod en del af hendes politiske arbejde, siger hun til TV2 News.

- Jeg har en uddannelse i kunsthistorie, og museumsloven har været til diskussion siden 2010. Nu ligger der et lovforslag, siger hun og forklarer, at hun på den baggrund har stillet spørgsmål til kulturministeren som forberedelse.

Direkte adspurgt afviser Ellen Trane Nørby, at hun med de mange spørgsmål forsøger at skaffe kunststøtte til museet, som Kulturarvstyrelsen ikke mener, museet er berettiget til.

- Nej, det er det ikke, siger ordføreren.

Museet for Religiøs Kunst i Lemvig fik i maj afslag af Kulturstyrelsen til statsstøtte. Afslaget begrundes blandt andet med »dårlig økonomi, en alt for beskeden samling, at det lever ikke op til de faglige krav, og at museet ikke havde formuleret ansøgningen om statsstøtte rigtigt, skriver BT.

Ifølge en ekspert i offentlig forvaltning er der intet forkert i, at politikeren stiller så mange spørgsmål til Kulturministeriet, selvom hendes mor er en del af bestyrelsen på et museum, der har fået afslag.

- Hun er i sin gode ret til at stille de mange spørgsmål, og det mener jeg ikke, at man skal ændre på, siger Tim Knudsen, professor på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

De mange spørgsmål kommer dog til stor fortrydelse for embedsmændene i Kulturministeriet, vurderer professoren.

- Jeg ved af erfaring, at det betyder irritation. Det tager arbejdskraft, tid og ressourcer væk fra andre opgaver, når man skal besvare den her slags spørgsmål, siger Tim Knudsen.

Netop den store spørgelyst er i sig selv et ressourcespild, og det har fået andre af Folketingets partier til at gå i rette med Venstre-politikeren.

- Jeg vil opfordre Ellen Trane Nørby til at trække sine spørgsmål, da besvarelsen af de næsten 700 spørgsmål koster rigtig mange penge. Det er ikke en hensigtsmæssig måde at anvende skatteydernes penge på. Jeg har selv været interesseret i, at Museet for Religiøs Kunst får statsanerkendelse, men jeg respekterer naturligvis Kulturarvsstyrelsens faglige afgørelse, siger Mogens Jensen, der er kultur- og medieordfører hos Socialdemokraterne, til bt.dk.

- Jeg synes faktisk bare, hun på en destruktiv måde besværliggør ministerens arbejde ved at stille så mange spørgsmål om samme emne, siger medlem af Folketinget for de Radikale, Jeppe Mikkelsen til avisen.

Ellen Trane Nørbys mange spørgsmål fik tirsdag SFs politiske ordfører, Jesper Petersen, til at spørge kulturminister Uffe Elbæk (R) om, hvad det koster ministeriet at svare på de mange spørgsmål fra Venstre-kvinden.