Kristian Thulesen Dahl vil ikke udelukke at kunne pege på en socialdemokratisk statsminister en dag. Han opfordrer til, at de to partier afprøver et tættere og mere tillidsfuldt samarbejde efter et valg.

Med formentlig under et år til næste folketingsvalg lægger Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl (DF), op til et langt tættere samarbejde med Socialdemokraterne efter et regeringsskifte. Det skriver Berlingske.

Men forudsætningen er ifølge DF-lederen, at Socialdemokraterne løsriver sig fra deres bindinger til den nuværende radikale regeringspartner.

»Det, der for alvor kan ændre vores muligheder i forhold til samarbejde med Socialdemokraterne, er, når de indser, at deres vej til regeringsmagten ikke nødvendigvis går over Radikale. Det er Socialdemokraternes store optagethed af, at de hele tiden skal bringe sig til rette med de Radikale, der gør, at de på eksempelvis værdipolitikken er låst fast,« siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, til Berlingske.

I dagens politiske indeks fra TNS Gallup er der fortsat et pænt blåt flertal. Lars Løkke Rasmussen (V) vil som statsminister sammen med Dansk Folkeparti kunne danne flertal med de Konservative og Liberal Alliance. Men han kan også vælge at lave politiske aftaler med Dansk Folkeparti og det tredje parti af nogenlunde samme størrelse – Socialdemokraterne.

Dansk Folkeparti vil i den situation trække kraftigt i retning af Socialdemokraterne. Håbet om et tættere samarbejde med det gamle arbejderparti er en af årsagerne til, at Dansk Folkeparti siger klart nej til at danne regering med Venstre efter et valg, hvis der måtte vise sig et blåt flertal. Dansk Folkeparti ønsker at stå frit, så partiet eksempelvis sammen med Socialdemokraterne kan presse en Venstre-regering, siger Kristian Thulesen Dahl.

»Ved det næste valg er der ikke nogen tvivl i vores sind om, at vi får mest indflydelse ved et regeringsskifte. Der er ingen slinger i valsen om, at det er det, vi går efter. Hvis det lykkes – og SR-regeringen ikke fortsætter – så må vi se, hvordan Socialdemokraterne reagerer i den situation. Om de er indstillet på samarbejde med os. Vores tanker om i den situation ikke at gå ind i regering med Venstre for i stedet at være støtteparti er jo også spørgsmålet om, hvordan vi kan presse den regering til i højere grad at føre vores politik,« forklarer Thulesen Dahl.

Men kan der også komme en dag, hvor Dansk Folkeparti og Kristian Thulesen Dahl ligefrem kan pege på en socialdemokratisk statsminister?

Det udelukker Kristian Thulesen Dahl ikke.

»Det er jo noget, man må tage stilling til efter en periode, hvor man har haft et tættere samarbejde. Det vil være den forkerte rækkefølge at starte dér,« siger han.

For et halvt år siden – efter kommunalvalget i november – anbefalede de to fremtrædende socialdemokrater Mattias Tesfaye (S) og Peter Hummelgaard (S) netop et tættere samarbejde med Dansk Folkeparti, fordi de to partier har samme politik på en række områder.

Thulesen Dahl appellerer i forlængelse af det til de kræfter hos Socialdemokraterne, som har set perspektiverne i netop den nye konstellation i dansk politik. På flere områder – både når det gælder offentlig vækst og niveauet for dagpenge og overførselsindkomster – er Dansk Folkeparti mere enige med Socialdemokraterne end med Venstre.

»Nogle socialdemokrater kan godt se det fornuftige i det, jeg siger. Men det er, som om de ikke rigtigt må – de bliver bremset. Der er også højere oppe hos Socialdemokraterne folk, som gerne vil samarbejde med os, men logikken er stadig, at de skal være tæt på Radikale for at være tæt på regeringsmagten. Jeg glæder mig til den dag, hvor de kan frigøre sig,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Men Socialdemokraterne har ingen aktuelle planer om at opgive regeringssamarbejdet med de Radikale.

Fungerende politisk ordfører Ole Hækkerup (S) tager dog imod håndsrækningen fra Dansk Folkepartis leder.

»Vi samarbejder i Folketinget uden forbehold med alle partier. Vi har lavet flere aftaler med Dansk Folkeparti alene – eksempelvis om togfonden. Vi samarbejder gerne med hvem som helst – bare det trækker i den rigtige retning,« siger Ole Hækkerup.

Han mener dog, at samarbejdet kan blive svært med Dansk Folkeparti.

»De har det med at love en masse ting, men er samtidig svage på, hvor pengene skal komme fra,« tilføjer Ole Hækkerup

Hos Venstre tager man meldingen fra Kristian Thulesen Dahl med ro.

Fungerende politisk ordfører Jacob Jensen (V) fremhæver det stærke samarbejde, som Venstre og Dansk Folkeparti har haft gennem mange år – ikke mindst under VK-regeringerne. Det, regner Jacob Jensen med, vil fortsætte:

»Også efter et folketingsvalg står det ethvert parti frit for at samarbejde med hvem, de vil. Og det er naturligt, at også Kristian Thulesen Dahl forsøger at samarbejde med de partier, der kan fremme hans synspunkter. Det vil vi også gøre.«