- Lighed handler om meget mere end små udsving i en teknisk-matematisk regnemodel, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til bt.dk.

Onsdag offentliggør økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager en rapport, der påviser, at regeringens reformer trods løfter om det modsatte ren faktisk har øget uligheden i Danmark.

I regeringsgrundlaget fra oktober 2011 hed det sig ellers, at man tværtimod ville arbejde på at øge ligheden. 

Alligevel opfatter Helle Thorning-Schmidt ikke den ny rapport som noget større problem. Hun er langt mere optaget af, at tvangsfjernede børn får det lettere, end at den såkaldte Gini-koefficient, som er et mål for ligheden i et samfund, ændrer sig en smule.

- Det er rigtigt, at det kan aflæses som en lille ændring i den såkaldte Gini-koeffecient, som beskriver ulighed. Men så har vi gjort så meget andet for at skabe flere muligheder for dem, der har mindst. Jeg oplever, at vi alle er optaget af, at der ikke er for langt mellem top og bund i vores samfund. Det er en hel speciel ting, at vi er så lige i Danmark, som vi er, og det vil jeg gerne bevare. Jeg synes det er for smalt at gøre lighed til kun et spørgsmål om en gini-koefficient, siger Helle Thorning-Schmidt.

DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN



Tirsdag kritiserede Enhedslistens gruppeformand Per Clausen Margrethe Vestager for at tale problemet med den øgede ulighed ned.

- Det er meget mærkeligt, at Margrethe Vestager det ene øjeblik skriver under på en hensigt i regeringsgrundlaget, og det næste øjeblik mener, det er godt, at det går stik modsat. Det er jo noget sludder. Vestager sætter rekord i at vende tingene på hovedet, siger Per Clausen.

Men Helle Thorning-Schmidt er helt på linje med Margrethe Vestager.

- Lighed handler for mig i højere grad om flere muligheder. Det handler om, at man tager hånd om dem, der har det allersværest. Tvangsfjernede børn får det ikke bedre af, at vi er fokuserede på Gini-koefficienten. Derfor vil jeg langt hellere have fokus på de dårligst stillede børn, og at vi kommer tættere på, at vi får færre fattige børn. Det er jeg langt mere optaget af, siger hun.

- Men der skal ikke være nogen tvivl om, at vi ønsker, at vi stadig i Danmark er et af verdens mest lige samfund. Det kæmper vi for. Noget af det første, vi gjorde som regering, var, at vi afskaffede fattigdomsydelserne og starthjælpen. Det har gjort en kæmpe forskel for rigtig mange familier. Vi har netop besluttet, at vi vil have vores egen fattigdomsgrænse i Danmark.

- Vi vil have fokus på dem, der er fattige, og vi kommer også til efter sommerferien at folde nogle 2020-mål ud som vedrører hele det sociale område, hvor vi også får fokus på dem, der har det allersværest. Så vi vil stadig have et meget lige samfund, siger Helle Thorning-Schmidt.

FAKTA:

Man måler forskelle i indkomst med den såkaldte Gini-koefficient.

Koefficienten kan ligge mellem 0 og 100, hvor nul er total lighed, mens 100 er den absolutte ulighed.

Danmark, som har en af de laveste gini-koefficienter, har en gini-koefficient på omkring 26.

Regeringens reformer af førtidpension, kontanhjælp og SU øger ifølge pol.dk koefficienten med 0,23 procentpoint.

Synes du, at økonomisk lighed er vigtigt for det danske samfund?

Deltag i debatten herunder - de bedste indlæg bliver bragt i BT torsdag