Den kommende statsminister Helle Thorning-Schmidt og SF-leder Villy Søvndal er muligvis i gang med at forsvare et rødt spøgelse.

S og SF kæmper i hårdnakkede forhandlinger med De Radikale om at få flertal til at forlænge dagpengeperioden til fire år igen i stedet for de to år, som regeringen og Dansk Folkeparti har aftalt i tilbagetrækningsreformen.

Især Villy Søvndal har advaret om, at halveringen af dagpengeperioden betyder, at knap 40.000 vil stå uden både job og dagpenge næste sommer.

- At fratage op mod 40.000 mennesker deres levegrundlag ved at fjerne deres dagpenge er det mest rå indgreb, der er lavet over for så mange mennesker på én gang, sagde Søvndal til Jyllands-Posten 6. september.

I gang til slut
B.T. kan bringe en opgørelse fra Arbejdsløshedskassernes Samvirke, der viser, at arbejdsløse på dagpenge i stort tal først kommer i arbejde i slutningen af deres dagpengeperiode.

Den seneste opgørelse fra juni viste, at kun 994 arbejdsløse medlemmer af a-kasser stadig var på dagpenge tre måneder inden dagpengeperioden på fire år udløb. Til sammenligning var dobbelt så mange arbejdsløse seks måneder før perioden udløb, og hele 39.523 på dagpenge 2 1/2 år før dagpengeperioden udløb.

Ifølge professor i økonomi Michael Svarer fra Aarhus Universitet viser erfaringen, at når dagpengeperioden gøres kortere, vil et større antal ledige også komme hurtigere i arbejde.

- Da dagpengeperioden blev rykket fra fem til fire år, så man også, at antallet af ledige efter 3 1/2 år blev færre. Erfaringen viser, at en stor del af de ledige først kommer i arbejde i slutningen af dagpengeperioden, og derfor er det utænkeligt, at 40.000 vil stå uden job, når deres dagpengeperiode slutter, siger Michael Svarer.

I farezonen
Villy Søvndal henviser til en undersøgelse af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der viser, at 38.500 i juli 2012 er i risikozonen for at stå uden arbejde og dagpenge. Det vil sige, ingen af de 38.500 skulle have fået et job inden næste sommer, hvis Søvndal skal have ret i sin udtalelse.

Københavns radikale beskæftigelsesborgmester, Anna Mee Allerslev, mener, at venstrefløjen fuldkommen overdriver konsekvenserne ved, at dagpengeperioden er blevet forkortet.

- Venstrefløjen taler om, at 40.000 langtidsledige risikerer at blive ramt, når dagpengeperioden forkortes fra fire til to år næste år. Det tal holder på ingen måde, og jeg vil mene, at det er en bjørnetjeneste for de ledige at forlænge dagpengeperioden igen. I stedet skal der ude i kommunerne sættes massivt ind på at hjælpe de ledige i arbejde i stedet for at parkere dem på dagpenge, siger hun.

Anna Mee Allerslev henviser til en Rambøll-undersøgelse foretaget for Københavns Kommune, der viser, at kun 6.500 på landsplan vil falde for dagpengegrænsen. Rapporten viser også, at 80 procent vil komme i arbejde inden to år, også selv om der er lavkonjunktur.

Hemmelige forhandlinger
Det er fuldkommen hemmeligt, hvad S, SF og R forhandler om på hotel Crowne Plaza på Amager, og hvor tæt de tre partier er på et forhandlingsgrundlag. Ifølge B.T.s oplysninger vil De Radikale efter alt at dømme bruge konklusionen fra Rambøll-undersøgelsen over for Thorning og Søvndal i forhandlingerne.

Både torsdag og fredag blev De Radikales nyvalgte folketingsmedlem Manu Sareen set på vej ind til forhandlingerne, selv om han ikke sidder i den absolutte partiledelse.

Han har indtil fornylig arbejdet tæt sammen med Anna Mee Allerslev i Københavns Borgerrepræsentation og er fuldt informeret om rapportens indhold.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra hverken S, SF eller R.